Правнук на Ботев идва в Хасково по повод 170 г. от рождението му

Редица светила на историческата наука изнасят доклади в музея на 41-та научна конференция

Образование

от Михаил Михайлов 981 прегледа 0

Регионалния исторически музей – Хасково и Регионалното историческо дружество „Клокотница“ организират 41-ата научна конференция днес. Тя е по повод 140 г. от Освобождението на България, 170 г. от рождението на Христо Ботев и други събития от българската история, които през настоящата година имат кръгли годишнини.

Гости и участници в конференцията ще бъдат акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, проф. Димитър Саздов, проф. Христо Матанов, проф. Агоп Гарабедян, доц, Румяна Комсалова, доц Димитър Симеонов и правнукът на ген. Кирил Ботев, брат на известния поет и революционер Христо Ботев – историкът Боян Ботйов, който е и председател на Общобългарска фондация „Христо Ботйов“ в София.

Академик Константин Косев ще изнесе доклад на тема 140 г. от Освобождението на България, правнукът на Ботев историкът Боян Ботйов ще говори за своя гениален предшественик. Лекция послучай 110 г. от обявяването на Независимостта на България ще изнесе академик Георги Марков, а професор Христо Матанов ще говори за битката на Хан Тервел, с която спасява Европа.

Конференцията беше предвидена за 2 март тази година, но заради обективни причини- заболявания на доста от участниците, беше отложена за този месец, обясни председателят на Регионалното историческо дружество Ангел Попов.

Конференцията ще се проведе в лекционната зала на 3 етаж в хасковския музей от 15 часа на 30 март. Час по-рано ще се проведе и среща с кандидат-студенти от областта. Ще има представители на четирите основни университета, в които изпитът по история е много важен. Представител на УНСС ще е проф. Димитър Саздов, СУ "Св. Климент Охридски" ще представява проф. Христо Матанов, който е родом от Харманли, хасковлията проф. Агоп Гарабедян ще е представител на ПУ "Паисий Хилендарски", а доц. Димитър Симеонов ще е лицето на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Лекционната зала в музея е оборудвана с нови столове,като тя побира 65 седящи хора, както и около 20-тина правостоящи, обясни шефът на културната институция Пенко Добрев. Той и колежката му д-р Красимира Узунова благодариха на община Хасково за финансовата подкрепа за провеждане на научната конференция.

Председателят на Регионалното историческо дружество Ангел Попов добави, че от 28 Регионални исторически дружества в страната през 1992 г. сега е останало да функционира само Хасковското. Той също благодари за оказаното съдействие от община Хасково и напомни, че през годините са си съдействали добре и със Свиленград, Харманли, Симеоновград и Димитровград, които пак щели да имат своите представители на конференцията. Незабравими за членовете на дружеството остават честванията на годишнините от битката при Одрин и за Балканските войни проведени в Свиленград.

В събота от 10 до 15 часа деца и родители ще имат възможност да боядисват яйца за Великден. От ръководството на музея призоваха желаещите да посетят инициативата./Хасковска Марица

Коментари