Поне 53 % отсвирват евроизборите в неделя

Повече от половината хасколии няма да си направят труда да отидат до урните, предпочитат почивката през дългия уикенд или ще отидат на риба

Хасково

от Цанка Семерджиева 129 прегледа 0

Седмица преди вота за европейски парламент, 53.2 на сто са отсвирили този избор. Поне това показа нашата анкета, в която попитахме: „Какво ще правите на 26 май т.г?”. 23.8 на сто от участвалите в нея са заявили, че ще се възползват от трите почивни дни около 24 май и ще пътуват. 5 на сто също ще разпускат, само че на риба, както всяка неделя. 9.9 на сто питат какъв ден е, т.е. не са били запознати, че на 26 май предстоят избори. 14.7 нямат идея какво ще правят.

Надяваме се последните да се присъединят към онези 46.9 на сто, които ще си направят труда да отидат до урните, за да гласуват. Защото е важко какви 17 души, колкото са нашите представители в ЕП, изпращаме, тъй като те участват в решаването на важни за живота ни неща. Европарламентът е единствената институция на ЕС, която се избира прако от гражданите. Така че от нас зависи.

По традиция активността на евроизборите е ниска. У нас се очаква тя да не надхвърли 38 на сто. Около 43 % е средната за ЕС. Причината за ниската активност е фактът, че избирателите имат слаби познания за многодържавното законодателно събрание на ЕС и затова има по-малък интерес към европарламента, отколкото към националните избори и националните въпроси. У нас това е особено силно, тъй като повечето от избирателите смятат, че нищо не зависи от българските депутати. България е най- бедната страна членка, заплатите са най- ниски, субсидиите, които получават отделните сектори, също. Тези факти карат много от българите да бъдат евроскептици.

Факт е също, че родните политически сеири отвратиха дори онези българи, които смятат да гласуват. Тези хора си дават сметка, че с компроматни войни не се решават съдбините на ЕС, който има все по- сериозни проблеми. В разгара на кампанията, те не чуха нищо за мигрантите, за различните скорости, за новия програмен период, който наближава.Затова е безразличието към предстоящия вот.

Ето как изгжежда картината, седмица преди него все пак.

Според проучване на „Софа Харис”, опосвестено от бТВ, за ГЕРБ гласа си ще дадат 34.4 на сто от избирателите, които ще отидат до урните. Близък е процентът за БСП 33.5 на сто, а за ДПС ще гласуват 13.7 на сто.

Според друго проучване, това на „Барометър България” в новия европарламент влизат 4 партии, като първте две ще има близки резултати. ГЕРБ ще подкрепят 31.9 нас то, БСП- 31.2 на сто. За ДПС ще гласуват 8.8 на сто, а за ВМРО- 7 %.

В неделя предстои да видим 3 или 4 ще са партиите, което ще вкараме в Европарламента и кои ще са хората, които ще представлявят нас- българските избиратели. Ние ви приканваме, въпреки всичко, гласувайте, защото нашият глас е важен.

И не забравяйте- купуването и продаването на гласове е престъпление.