Почивка ли? 21.5 % летуват само в мислите си

Хасково

от Цанка Семерджиева 39 прегледа 0

 

Поне половината българи това лято няма да почиват, тъй като нямат средства, показа скорошно проучване на изследователския център „Тренд”.  Данните от него се покриват с резултатите от нашата анкета. На прага на лятото Ви попитахме „Ще ходите ли на лятна почивка?”. От предпочетените отговори на 51.8 на сто от участвалите в нея става ясно, че почивката е химера за тях.  21.5 на сто са посочили, че почивката е възможна само в мислите им. Други 20 % ще се отдъхват  у дома, а 10.3 % на село.   Най- вероятната причина е липсата на средства. Заплатите продължават са сред най- ниските, а всички стоки и услуги поскъпват. Ръстът в минималната заплата от началото на годината и този на пенсиите  от 1 юли, съвсем не води до финансово подобрение, тъй като дори не компенсира поскъпването на  много стоки и услуги.  

От тези, които ще почиват, а те са общо 48.2 на сто, половината избира летуването в чужбина. Останалата половина ще се пече на родното Черноморие. Там, както стана ясно, в началото на юли курортите са празни, не само заради скъпата сянка. Бетоморието, става все по- желано място за почивка сред нашенци, та сега бизнесът се чуди какво да прави с огромните си хотели и превзетите плажове.  Вероятно и алкохолните турове на чужденци намаляват, тъй като по света има и други евтини за тях дестинации.

Хотелиерите ще трябва да се борят за предпочитанията на тези 24.1 на от българите, които могат да си позволят почивка, но избират Гърция или Турция.  Там бетонът и шумът не са толкова много, а обслужването е на далеч по- високо ниво.

 

 

Коментари