Петър Стоянов: Дадохме икономическата власт на бившата номенклатура

Интервю

от Ваня ДРАГАНОВА 700 прегледа 0

Петър Стоянов: Дадохме икономическата власт на бившата номенклатура

Президентът Петър Стоянов беше посрещнат с аплодисменти на сбирката на 7 декември в ресторант„Одеон”, където беше отбелязана 28-ата годишнина от основаването на СДС. Поканата за тази среща беше от и за всички седесари по душа и сърце. Петър Стоянов поздрави съмишлениците си в емоционална реч и отговори на въпросите на "Марица".

- Къде отиде романтиката на сините времена, г-н Стоянов?

- Всяка романтика е присъща на една млада възраст. Това важи и за родената след 10 ноември 1989 г. българска демокрация. Връщайки се назад, трябва да призная, че не споделям категоричното разочарование на много хора и доста крайния извод, че нищо не се е случило. Аз мисля, че ние в известен смисъл бяхме галеници на историята, защото съпреживяхме едно страхотно време. Да видиш падането на Берлинската стена, да видиш как българската комунистическа класа се измита от сцената на историята, да видиш как българските комунисти и борци срещу религиозността палят свещи, дълги по половин метър, сякаш за да изкупят греховете си към българския народ, да видиш пробудената българска младеж, пробудената българска интелигенция – това бяха незабравими години. Затова на 7 декември съм с хората, с които създадохме СДС през 1989 г., които ме подкрепяха на изборите за президент, които плакаха, когато загубих президентските избори, и с които продължавам да поддържам най-приятелски контакти. Така че аз не се отнасям към историята на СДС с чувство на разочарование. Напротив, аз смятам, че това беше една много романтична страница от българската история. Но няма спор, че при създаването на СДС и през всички години го съпътстваха явления като: внедряване на истински предатели, които си работеха за служите и за БКП, явяване на хора, които бяха в СДС заради единия келепир. Но кажете ми в коя революция и в коя голяма промяна не е имало подобни спътници? Къде е нямало внедрени предатели, къде е нямало келепирджии?

- И все пак къде сбъркахте, за да се стигне дотам старата десница да е извън парламента?

- Сбъркахме много пъти и на много места, но има грешки, които се правят от липса на опит, а голямата част от нашите бяха такива. Има и грешки, които бяха извън нас, за съжаление. Но най-голямата ни грешка беше начинът, по който направихме приватизацията. Дори не говоря за съпътстваща корупция – тя е отделно отвратително явление. Аз мисля, че най-голямата грешка беше, че чрез приватизацията ние дадохме огромната част от икономическата власт в България в ръцете на бившата номенклатура, на хората, които бяха посветени в тайните на прехода. По този начин лишихме десницата от икономически гръб и от средна класа, а тя е естественият поддръжник на всяка десница във всяка нормална страна.

- ГЕРБ успя ли да заеме цялото дясно пространство или има още ниша за традиционната десница?

- Истината е, че заради преждевременната и умишлено предизвикана смърт на автентичната десница днес ГЕРБ могат да казват, че те са дясната партия в България. Институционално е така, не можеш да им кажеш нищо, те са член на Европейската народна партия.

Коментари