Петър Низамов-Перата: И в "Столипиново" цъка бомба със закъснител

Интервю

от Иван КИРЕВ 700 прегледа 0

Петър Низамов-Перата: И в "Столипиново" цъка бомба със закъснител

Петър Низамов е роден на 11 септември 1985 година. Завършил е право в Бургаския свободен университет. Работи като търговски пълномощник в частен бизнес. Низамов стана известен през 2016 година, след извършването граждански арест на мигранти на границата ни с Турция. През 2017 г. участва в протестите в Асеновград, след нападението на ромите биячи над децата гребци на язовира „40-те извора“. Арестуван е и е обвинен в нанасяне на средна телесна повреда над журналист на bTV. Прекарва лятото в ареста.

-По образование си юрист. Как ще коментираш факта, че още трима от ромите, участвали в свадата на "40-те извора" вече са на свобода?

-Трудно мога да си обясня тази безпардонност след всичките протести и медийния интерес към скандала. Всичко това е резултат от дългогодишното бездействие на органите на реда и администрацията. Има наслоено чувство за безнаказаност сред ромите. Част от това население смята, че могат да си играят с държавата, покровителствано от различни организации. Мислите ли, че ромите биячи имат пари, за да си наемат тези топадвокати? Всичко е насочено към защита на правата на малцинствата. Говорят все за техните проблеми. А другите хора в България нямат ли проблеми? Странна държава сме.

-Дали и протестите в Асеновград отшумяха на принципа "всяко чудо - за три дни"?

-Държавата смачка протеста още в началото. Често в тях има провокатори, поставени лица. Може дори да са платени. По този начин се опитва да се опорочи самото действие. Българинът през последните години е затънал в грижи, поставен е в такова положение, че няма време да мисли за обществото. Така главата на народа се държи преклонена.

-През последните месеци много се говори за проблемите в Асеновград, но какво мислиш за ситуацията в "Столипиново"?

-Това е една бомба със закъснител! Това е най-голямата циганска махала в България, а освен това има хора, които искат да я радикализират. Това е сериозен проблем поради голямата численост на населението в махалите. Радикализирането става с пари - плащат им да носят бради, да носят бурки, да не ядат свинско. Те всъщност не са ислямисти, но ако погледнем по-голямата картина, то след време нещата ще бъдат различни. Промиват им мозъците. Става лесно, защото тези хора са нискообразовани.

-Как ще коментираш случващото се в Пазарджик около делото срещу Ахмед Муса?

-Там проблемът е сериозен, защото един и същ сценарий се разиграва години наред и няма никаква реакция от страна на държавата. Един от задържаните роми биячи в Асеновград - Стефан Димитров, вместо да е в ареста, организираше циганите в Асеновград да бият българите. Те се чувстват безнаказани. Навлизат радикални секти, които коренно се различават от традиционния ислям.

Коментари