Парламентът пусна СЕТА

Свят

от Екип на Марица 11 прегледа 0

Парламентът пусна СЕТА

Парламентът пусна търговското споразумение между ЕС и Канада, придобило известност като СЕТА.
Ратификацията мина без дебати, въпреки че още през миналата година червената шефка Корнелия Нинова обяви споразумението за вредно за икономиката и суверенитета на България.
А всъщност от 21 септември 2017 г , влезе в сила временното прилагане на търговското споразумение между ЕС и Канада.Документът беше одобрен от държавите-членки на ЕС и от Европейския парламент.
Той ще влезе в сила изцяло и окончателно едва когато приключи ратифицирането му от всички държави в общността.
По силата на споразумението се премахват митата за 98 % от продуктите (тарифните линии), с които ЕС търгува с Канада. Създадени са и нови възможности за европейските земеделски стопани и производители на храни, като в същото време изцяло ще бъдат защитени чувствителните за ЕС сектори.
ЕС допълнително отвори пазара си за някои конкурентни канадски продукти по един ограничен и балансиран начин, като успоредно с това е подобрен достъпът до канадския пазар за важни европейски експортни продукти, посочват от ЕК. Става дума за сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци, както и преработени продукти. ВИТС също така ще защити 143 географски означения на ЕС в Канада, отнасящи се до висококачествени регионални хранителни продукти и напитки.
Споразумението укрепва всеобхватния, дългосрочен и стратегически характер на партньорството между ЕС и Канада, обясняват и от правителството, което е вносител на ратификацията.
Целта на споразумението от една страна е да разшири политическите връзки между ЕС и Канада, особено в областта на външната политика и сигурността, а от друга - да съдейства за развитие на сътрудничеството в области извън търговските и икономически отношения. Споразумението за стратегическо партньорство е подписано на 30 октомври 2016 г./Марица

Коментари