Памет за Каро! Плоча увековечава неуморния фотограф

Хасково

от Цанка Семерджиева 111 прегледа 0

Кампания за събиране на средства за изработването на паметна плоча на Карекин Карекинян, организират СБЖ и журналисти от Хасково. Необходими са около  6 000 лв. Част от средствата са осигурени от Община Хасково и дарител, пожелал анонимност. Барелефът ще бъде изработен от хасковския скулптор Господин Тенев – Гуспата и ще бъде поставен на дома, в който живя Карекинян.

Карекин Карекинян, който завърши дългогодишната си кариера на фоторепортер във в. „Хасковска Марица“, почина 3 месеца преди да навърши 89 г., през  2015 г. Каро, както го наричахме всички, работи до последните си дни, като остави на вестникарските архиви  много снимки, които са част от историята на региона през последните 60 г. Легендата на фотожурналистиката е почетен гражданин на Хасково. Той остави снимки и техника на Регионалния исторически музей и Държавния архив. Носител е на редица награди, както и на титлата фотограф-художник на АФИАП и орден „Св. св. Кирил и Методий“. Ние, журналистите, искаме неуморността, с която фотографираше събитията в региона, за да ги документира за историята, да се помни и от поколенията след нас.

Желаещите да дарят средства за барелефа на Каро могат да се свържат с Николай Грудев, СБЖ – Хасково – 0888 92 72 75, както и с редакцията на в.“Марица“ и haskovo.marica.bg на ул. „В.Друмев“ №16.

Благодарим на всички, които ще подкрепят кампанията и на тези, които първи прегърнаха идеята.

Коментари