От Пловдив е митничарят, отказал 500 евро рушвет

Хасково

от Екип Марица 1748 прегледа 0

От Пловдив е митничарят, отказал 500 евро рушвет

Пловдивският старши инспектор Живко Киряков е митничарят, отказал 500 евро рушвет на германски гражданин от турски произход. Това стана ясно днес в заседанието на Хасковския окръжен съд. По искане на прокуратурата Темида наложи на 27 годишния Бурак Азиметли най-тежката мярка за неотклонение "задържане под" стража. Както вече писахме, след като инспекторът отказа рушвета, в БМВ-то на младия мъж бяха открити недекларирани 90 000 евро.
"Съжалявам, сгреших", каза чужденецът пред съдия Боряна Бончева. Бурак е роден в немския град Ханау, провинция Хесен. Там той работил като крупие в игрална зала. Азиметли помоли магистратите да му бъде наложен домашен арест, за целта представи адрес на местен хотел в парк "Кенана". Чужденецът бе съгласен и на гаранция.
"Деянието на обвиняемия е с висока обществена опасност и е свързано с доверието към институциите в България", мотивира се прокурор Дарина Славова.
Според разследващите Бурак не давал и до този момент обяснения за произхода на недекларираните от него 90 000 евро. Неподкупният митничар Киряков пък бил командирован на Капитан Андреево и е включен в мобилните групи от служители на Агенцията.
Срещу германеца са повдигнати 2 обвинения. Едното, че е предложил подкуп на митничар, за да не изпълни служебните си задължения. Другото е, че не е декларирал пренасяната от него голяма сума пари.
27-годишният Бурак Азиметли бе арестуван на 12 май, след като влязъл в България от турския ГКПП Капъкуле. Когато митничарят Киряков го попитал на немски дали има нещо за деклариране, младият мъж се опитал да го подкупи с 500 евро, за да не го проверява. Служителят обаче отказал подкупа и започнал щателна проверка на возилото. Така голямата недекларирана сума пари била открита в багажника. Пачките били поставени в найлонов чувал на мястото на резервната гума./Марица

Коментари