От Калитко, та на Кулагин

Коментари

от Красимир Димовски 369 прегледа 0

Гръмовна новина разтърси обществото преди дни: един Very Important Person напуснал един VIP Brother и събитието отекна като brexit. Е, поне във формата и в рИалностите на републиката.

А в републиката с времето, особено в най-гледаното, успяха да очертаят, разяснят и възвисят образа на много важния човек, персонифицирайки го в нещо като Кулагин. И защо не? Може, значи, 45 години първата власт в държавата да налага за еталон овчарчето Калитко, а не може 30 години четвъртата власт да налага гримьорчето Кулагин, във всичките му разновидности. Може и още как. Не знам какви поражения е нанесъл Калитко при формирането на свободната мисъл на тогавашната бодра смяна, но за явлението "Кулагин" е сигурно, че им унищожи всякаква мисъл. И то поетапно, прогресивно и демократически. Дето се казва, от Калитко, та на Кулагин - такава ни била историческата съдба. Нямаше преходен етап, в който да изживеем културологичен шок, усвоявайки ценностите на цивилизования свят. Не, направо от едното "К" - на другото.

А явлението "Кулагин" носи просто послание: ако искаш да си Very Important човечец, бъди безочлив, нагъл, подъл, агресивен, дебелокож, гьонсурат. И най-важното - лишен от чувство за срам. С този набор от преобърнати ценности всеки член на новата бодра смяна може да бъде сигурен, че носи випаджийския жезъл в раницата си.

Готов е за политик в най-изявените му съвременни форми и формати.

Готов е за всички форми и формати на властта, където, колкото и да е безидеен и некадърен, все ще бъде ощастливен с брат, балдъза или шуренайка, които по случайност въртят успешно предприемачество. И ако бъде, да речем, медийно уличен в непочтен бизнес, това никак няма да наруши неговата животворност и просперитет благодарение на усвоените поведенчески норми.

Готов е и за самозадоволяваща се ВИП персона, сиреч известна с това, че е известна.

Така за няколко петилетки постигнахме това, което други народи в други условия не си и помислиха да постигнат. И затова на тези народи същият този наш ВИП продукт им доказа водещата роля на кирилицата в героични послания тип "Локо София", та и японците видяха откъде изгрява слънцето.

Защото, ако за тях Хирошима е история, на нас тепърва ни предстои - ядрената бомба на тоталното опростачване вече е пусната.

Коментари