Опасност! Грипна епидемия ни връхлита в края на януари

здраве

от Румен Златански 105 прегледа 0

Опасност! Грипна епидемия ни връхлита в края на януари

Грипната епидемия ще си връхлети в края на януари и началото на февруари следващата година. това прогнозираха от министерството на здравеопазването, позававайки се на данните на специалистите.
На този етап нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно.

В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания. 4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 - 4 г., следвана от възрастовата група 5 - 14 г.Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2).През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава, за да стигне своя пик в края на януари и началото на февруари.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда.

Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Съветите към гражданите са да потърсят лекарски помощ и при най-малкото съмнение, че се разболяват от грип, а не да прибягат да самолечение.

Коментари