Общината пита родителите за камери в детските градини

Анкетите са с информационна цел, резултатите ще бъдат представени на Общинския съвет

Хасково

от Милена Лавчева 1690 прегледа 0Анкета с допитване до родителите дали искат да има камери в детските градини и ясли пусна община Хасково тези дни. Това бе основният въпрос в писменото допитване. В анкетата са зададени като подвъпроси къде да бъдат поставени камерите – в гардеробното помещение, в стаята за игри, в спалните и т.н.

Анкетата е с чисто информационна цел, за да видим каква е нагласата на родителите, коментираха от пресцентъра на община Хасково. Допитването няма задължителен характер, уточниха от там. Каквито и да са резултатите от анкетата, нямаме механизъм, с който да задължим директорите на детските градини да поставят камери в тях, уточниха от общинската администрация.

Резултатите от допитването ще станат ясни в края на февруари, когато анкетните карти ще бъдат върнати в общината. Те ще бъдат предоставени и на Общинския съвет, от който ще се поиска и мнение. Едва тогава ще се търси решение какво и как да се направи, коментираха от пресцентъра на община Хасково.

На територията на общината няма сигнали за насилие в детските градини, но след случая във Варна, духовете се разбуниха. Родителите не са спокойни за децата си, защото не знаят какво се случва с отрочетата им, докато са на работа.

В две детски градини в Хасково има поставени камери – в №10 и в №15. В ДГ №10 има камери от 3-4 години по решение на родителското настоятелство и ръководството на градината. Оказа се, че педагозите в нея са доволни от факта, че има камери на работното им място, защото противно на очакванията, те работят изключително спокойно. Спокойно, защото децата в тази възраст често имат склонност да си измислят и могат несъзнателно да „натопят” някоя от госпожите за грубо отношение, споделя една от възпитателките там. А с камерата винаги може да се докаже, че не съм имала подобно отношение, допълни тя.

Наше проучване сред родителите, а и бърз поглед върху част от анкетите, пуснати по детските градини в Хасково показа, че почти всички препитани са „за” поставянето на камери. Госпожа, събирала парафите в една от градините, се опитала да обясни на майките и бащите, че в другата група например родителите били против камерите. Най-вероятно първата подписала се майка е изпитала неудобство от госпожата, подала й анкетата и е писала „не”. И следващите родители са последвали примера й, пак по-скоро от неудобство, предполагат други. Всеки родител би бил по-спокоен, ако знае, че детето му по никакъв начин не е тормозено нито психически, нито физически в забавачката. Никога не съм се съмнявала в коректността и доброто отношение на педагозите на 4-годишния ни син, който посещава ДГ „8 март” в Хасково, въпреки че напоследък се появиха много нови госпожи, довери майка. Според нея, макар че досега е нямало проблеми, не вижда причина да не бъдат поставени камери. Някои родители споделиха, че имат наблюдения как едно дете се толерира от възпитателите за сметка на друго, и то пред тях. Какво ли става там, вътре, питат се част от тях.

Повечето родители в Хасково твърдо настояват да има камери в градините заради зачестилите случаи на насилие в други градове на страната. Дори камерите да не са онлайн, т.е. във всеки един момент родителят да вижда какво прави детето му, внедряването на наблюдателни устройства се оказва наложително.

В крайна сметка дали ще бъдат монтирани камери в детските градини в Хасково ще остане като решение на ръководствата на самите детски градини и родителските настоятелства. Средствата за закупуването и монтирането им вероятно ще бъдат набирани от родителите. От общината засега не могат да кажат дали ще бъдат отделени средства за тази цел.

Коментари