Ново лекарство дава шанс срещу рака

здраве

от Румен Златански 140 прегледа 0

Ново лекарство дава шанс срещу рака

Лекарството рибоциклиб се оказа ефикасно в борбата с рака на гърдата. Това сочат резултатите от изследване, обхванало пациентки, засегнати от HER2- негативен рак на гърдата, който е чувствителен към хормонална терапия. Новината съобщиха медиите в САЩ. Според изнесените от тях данни новият медикамент увеличава шансовете за спасение с 30%

 

 
Участничките в разследването са били разделени на две групи - първата била подложена на традиционна хормонална терапия, а втората - на хормонотерапия и лечение с рибоциклиб. Оказало се, че половин година след началото на тестовете останали живи 46 процента от участничките в първата група и 70 процента от тези във втората.

 

При това в изследването участвали жени, които не са навлезли в менопауза и у тях са се появили метастази на рак. "Това е важна група за изследвания, тъй като ракът на гърдата в напреднал стадий е сред най-смъртоносните ракови болести за жените на възраст между 20 и 59 години", заяви Сара Хървиц от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.