Наш акордеонист разплака Охрид с "Биляна платно белеше"

Хасково

от Михаил Михайлов 213 прегледа 0

Девет годишният акордеонист от Хасково Николай Кирилов Златков спечели първа награда на Международния конкурс "Децата на България пеят и играят в Охрид". Фестивалът се проведе в началото на месеца в красивия град на Северна Македония. Това е втория златен медал за тази година на възпитаника на школата по пиано и акордеон към читалища "Заря" с ръководител Татяна Славчева. Златков спечели и приза за музиканти на конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора.

Третокласникът от ОУ "Отец Паисий" е спечелил журито с три фолклорни изпълнения на композиторите Александър Райчев и Любен Панайотов. Хасковлийчето е било поканено да закрие и галаконцерта на фестивала в града с 365-е църкви и българската книжовна школа.

Златков буквално разплакал и разпял публиката в залата с изпълнението си на култовия за Охрид и Македония хит "Биляна платно белеше".

Талантливия акордеонист е спечелил и второ място при танцовите състави заедно с хасковския клуб за хора "Южняче", в който се изявява и като танцьор.

Следващите участия на възпитаника на Образцовото читалище "Заря" са на 20 април в Котел на фестивала "Фолклорна огърлица", в Димитровград и на Международния етно фестивал в Минерални бани.

"Изпратих Николай с мисълта да се представи достойно на конкурса в Охрид, защото знам, че македонската акордеонна школа е много силна, не очаквах да се завърне с първата награда" - каза учителката му Татяна Славчева.

Коментари