Народна певица и общински съветник първенеци на випуска в УНСС Хасково

193 абсолвенти се дипломираха от Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково

Образование

от Михаил Михайлов 2088 прегледа 0

193 абсолвенти се дипломираха от Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково. Бакалаврите са 122, а магистрите – 71.

Първенците при бакалаврите са народната певица Петя Петрова, популярна като Петя Кенанска, Нурсен Аптиджемил и Александра Латунова. При магистрите – пълният отличник е бившият общински съветник от ГЕРБ в Димитровград - Красимир Янев. Той завърши специалност бизнес администрация. Краси е запален почитател на немска марка коли и често участва в събиранията на клуба на почитателите и.

Церемонията по дипломирането се проведе в големия салон на НТС. Всички бяха приветствани от директора на центъра доц. Живко Драганов, който припомни, че УНСС е в Хасково от 26 г. и продължава да се развива. Сред официалните гости от ръководството на УНСС – София бяха доц. Стела Ралева, доц. Миланка Славова и проф. Матилда Александрова.

По традиция церемонията по дипломирането завърши с хвърляне на шапките във въздуха.

Петя Петрова почерпи днес членовете на Християнска църква "Реформация" за успеха си. Тя от години пее в хвалението на най-голямата протестантска църква в града. Петя дори има записани няколко авторски християнски песни на фолклорна основа. Най-известната от тях е "Качвам се на планината", която тя няколко пъти е изпълнявала на летни  младежки лагери на "Карандила" пред хиляди християни от цялата страна.

Интересен е и фактът, че тази неделя в "Реформация" за успешното си дипломиране черпи и пълната отличничка на випуска във филиала на Тракийския университет от Стара Загора в Хасково - Анелия Недялкова. Анелия също пее в църковното хваление  и двете с Петя са големи приятелки. Найденова завърши с пълно шест единствена от випуск 2017 г. и това и даде правото да прочете пред всички клетвата на медицинските сестри на тържеството през седмицата.

Клетвата е подобна на Хипократовата при лекарите, но е дело на Флорънс Найтингейл и в нея на няколко пъти се споменава, че медицинските сестри се заклеват в името на Бог да служат на пациентите си, с каквото могат.

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва:

„Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.“/Хасковска Марица

 

Коментари