На немския басейн хасковлии се учили да плуват

Къпалнята под стадиона е строена в началото на 40-те г. на м.в., водата й била много студена, но чиста

Хасково

от Цанка Семерджиева 559 прегледа 0

Днес областният град няма нито един обществен басейн, а преди години е имал два, плюс един закрит. Вероятно не са малко хасковлии, които са се учили да плуват на немския басейн. Така са наричали този под стадиона, тъй като той, както и водопроводът, били построени по немски проект в началото на 40-те години на м.в. Къпалнята e първата в Хасково.

Вижте на снимката как е изгледало съоръжението 20-на години по- късно. Водата му бе много студена, но чиста казват хасковлии, които са го ползвали. Между другото там имаше и велоалея, спомнят си те.

От немския басейн днес е останала само постройката, която приютява бездомници. Съоръжението е обрасло с дървета и храсти, отдавна изоставено.

През годините имаше някакви идеи за възстановяване, но нищо не се получи. Така стана и със закрития басейн на „Булгарбатак“, който през 80-те г.м. се ползваше.

Немският просъществувал до към 60-70-те години на м.в., когато започва строежът на „Лебеда“.

За жалост не бе по-добра и неговата съдба, макар че работеше до преди десетина години. Съоръжението попадна във фирма на Баневи и с комплекс „Русалка”като че ли бяха единствените работещи, макар и сезонно, техни начинания. Преди години „Лебеда” замина в небитието, след като съдебен изпълнител го продаде заради борчове на фирма на Бенев. Така Хасково остана без басейн, а на мястото му има хипермаркет. Преди известно време в ОбС Хасково се появи идея за строеж на обществен басейн и даже съветниците определиха 100 000 лв. в тазгодишния бюджет за проект. Нека не сме песимисти, ама сме сигурни, че това няма да го бъде.

Между другото вижте хората от снимката на стария басейн. Няма как да не ви направи впечатление как изглеждат те. Стройни, слаби тела, изваяни без фитнес и добавки. Такива са телата на хора, които ходят предимно пеш, хранят се без е-та, набухватели, палмови мазнини и други боклуци, които днес ние консумираме. Но това е друга тема...

Коментари