Музеите в региона работят безплатно днес

Регион

от Екип Марица 98 прегледа 0

Европейската нощ на музеите отбелязват днес в Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград. Посещенията са безплатни.

Регионалният исторически музей в Хасково ще работи от 13 до ​1 ч. след полунощ

В 14 ч. е творческата игра за всички възрасти "Вълшебна шевица за дечица"

От 15 до 19 ч. в зала "Нова история" ще има ​прожекции на филми.

Откриването на политехническата изложба за юбилея на БНТ "Звук и картина от вчера" е от 19 ч. в зала "Временни изложби".

Мъжът и неговият свят е акцентът в тазгодишната програма на Историческия музей - Димитровград от 18 до 23 ч. В рамките на събитието ще бъде открита гостуваща изложба "Аз съм Гошко хубавеца”.

В Нощта на музеите до 23 часа ще работят още Художествена галерия „Петко Чурчулиев” и Дом-музей „Пеньо Пенев”. В галерията ще може да разгледате 3 изложби, а в музеят на поета ​ще бъде проведен рецитал на млади димитровградски поети. Ще бъдат прожектирани филмите на КинеДок.

Програмата предвижда изпълнения на Забавно-духов оркестър Димитровград, ретро фото за деца, концерт на "Галаксико” и вокална група "Лотос бял” при Военен клуб – Хасково, томбола и други. Отверен за посещение ще бъде и ретро апартамента на бул. "Димитър Благоев", За забавление на малчуганите са подготвени и детски ателиета.

Във фоайето на музея от 18 до 20:30 часа можете да си вземете номер за участие в томболата.

Исторически музей - Харманли също се включи в 15-тото издание на Европейската нощ на музеите. Инициативата стартира с откриване на изложба от фото пана на тема "Харманли в пътеписите и пресата“ от 18 часа в Културния център.

В залите ще бъдат поместени още две временни изложби. Те са озаглавени "50 години музейно дело в град Харманли“ и "Археологическото наследство на община Харманли".

За децата са подготвени още игри и интересни занимателни ателиета, свързани с традиционните занаяти на българите от стари времена, древните символи и културните паметници на Харманли.

За поредна година и Свиленград се включва в Европейската нощ на музеите и галериите. От 10 до 22 часа ​днес Историческият музей в града и Арт галерията отворят врати за безплатно посещение на своите експозиции.

От 18 часа в музея наградите си ще получат победителите от обявения фотоконкурс "Родния край – история в снимки" и ще бъде открита изложба на предоставените фотоси. Те са в няколко направления – копринарство, занаяти и търговия, църковно и образователно дело, празници, крепости и старини.

Инициативата Европейска нощ на музеите ​започна в Берлин през 1997 г. Тя набира все по-голяма популярност на Стария континент./Марица