Може ли да се излъже дрегер?

На път

от Екип Марица 35 прегледа 0

Може ли да се излъже дрегер?

Първите устройства за измерване на алкохола в издишвания въздух са разработени през 40-те години на миналия век за нуждите на полицията в САЩ. Целта е патрулите да могат да оценяват неинвазивно степента на опиянение на шофьори направо на пътя, тъй като вземането на проби от кръвта или урината не е особено практично, а в някои случаи - и противозаконно.

Използваните днес алкотестери определят концентрацията на алкохол в кръвта посредством измерване на количеството етанол в издишвания въздух. Неговите молекули са много малки и водоразтворими и се просмукват лесно в кръвоносните съдове през тъканите на стомаха. Тъй като етанолът е и изключително летлив, при преминаването на наситена с алкохол кръв през капилярите на белодробните алвеоли част от него се изпарява и се смесва с газовете в дробовете.

Когато човек издиша в дрегер, през въздушната камера на уреда се пуска инфрачервен лъч, части от който се поглъщат от молекулите на етанола. Именно чрез отчитане на тези загуби устройството определя концентрацията на алкохола в издишания въздух и с помощта на коефициент за преобразуване го екстраполира в пропорционален кръвен обем.

Преносимите тестери на алкохол обаче имат един недостатък - не са съвсем прецизни. Множество сериозни изследвания по въпроса сочат, че официално използваните дрегери често дават грешни показания, които понякога надхвърлят с доста допустимия толеранс от ± 0.01% при проба от 0.08% алкохол в кръвта.

За съжаление други фактори също могат да повлияят на точността на уреда. Ако проверяваният водач е употребил алкохол в рамките на 15 минути преди теста, остатъците в устата увеличават показанията на дрегера. Погрешни резултати дават също хора с гастроезофагеален рефлукс (киселини), тъй като в тестера понякога попада аерозолен алкохол от стомаха, който все още не е абсорбиран в кръвта. Проблеми със завишени показания често имат и диабетиците заради високото равнище на ацетон в кръвта, който устройството бърка с етанол.

Въпреки всичките им недостатъци и ограничения, полицията продължава да използва алкотестери, а шофьорите търсят начини да измамят техниката. Това е довело до появата на всевъзможни методи за заблуда на дрегера, някои от които откровено нелепи.

Един от най-популярните способи, витаещ из шофьорския фолклор, е облизването и смученето на медна монета, която уж неутрализирала алкохола в устата и занижавала пробата. Всъщност алкотестерите анализират въздуха в белите дробове, а не в устата. Дори методът да работеше, в обращение практически няма монети с толкова високо съдържание на мед.


Следвайки същата логика, някои твърдят, че лютата храна, мента или течности за дезинфекция на устната кухина замаскират алкохола в организма. Тези способи не само не помагат, а могат да доведат и до по-висока проба. Не помага и пушенето на цигари - при горенето на захарта в тютюна се образува ацеталдехид, който също увеличава показанията.

Метод да бъде измамен дрегерът все пак съществува. Според резултатите от много изпитания концентрацията на алкохол в издишвания въздух може да се намали посредством хипервентилация непосредствено преди даването на пробата. Дълбокото дишане освобождава повече въздух от белите дробове и увеличава скоростта на обновяването му, като оставя по-малко време за смесването му с изпарения спирт.

За постигане на пълен ефект трябва да се изпълнят няколко стъпки. След силна хипервентилация трябва да се вдиша дълбоко, за да се напълнят дробовете със свеж въздух. При даването на самата проба отначало трябва да се духа силно, а след това издишването трябва рязко да се забави. Целта е устройството да подаде звуков сигнал за успешна проба преди въздухът в дробовете да е свършил действително.

Всеки алкотестер изисква непрекъснато дишане за определено време. За правилна оценка уредът се нуждае от остатъчен въздух от дробовете, който се отделя чак в края на издишването. Рязко забавяне на въздушния поток кара устройството да смята, че въздухът в тях свършва, а ако дрегерът работи с прост таймер, се налага да бъде заблуден полицаят.

Дори и този трик обаче не дава гаранция, че употребил алкохол шофьор ще се измъкне. Според повечето изследвания методът намалява пробата с около 0.014%. Единственият способ да си спестите проблеми и да не застрашавате своя и живота на другите, е да не употребявате алкохол ако ще карате.

Източник: факти.бг.

Коментари