Морбили? "Ами опитайте с молитви и танци около огъня!"

Коментари

от DW 104 прегледа 0

Морбили? "Ами опитайте с молитви и танци около огъня!"

Наскоро СЗО обяви противниците на ваксинациите за една от десетте най-големи глобални здравни заплахи. Организацията твърди, че чрез ваксиниране, срещу което се обявяват много хора най-вече в индустриалните страни, може да бъде изкоренена напълно острата заразна болест морбили, която може да бъде и смъртоносна. Особено в по-бедните страни с лошо здравеопазване.

Не е необходимо човек дълго да се рови дълго в социалните медии, за да открие абсурдните твърдения на противниците на ваксинациите. Понеже са обвинявани, че дават платформа на противниците на ваксинациите, сега големите социални мрежи като Ютюб, Фейсбук и Гугъл са решени да направят нещо срещу това.

Броят на болните от морбили в България продължава да расте - те са вече около 40. Покрай това не стихва и дебатът за и против ваксините. В интервю за ДВ проф. Тодор Кантарджиев посочва важни факти за ваксините. (26.02.2019)

Ютюб, например, иска да премахне рекламите от видеата със съответното съдържание и по този начин да затвори кранчето за финансиране на кампанията срещу имунизирането. Очевидно видеоплатформата е подложена на силен натиск от страна на фирми, заплашващи да прекратят сътрудничеството си с нея, ако тя не предприеме нещо срещу критичните към ваксинациите видеа.

Фейсбук също потвърди, че ще вземе мерки срещу "фалшивите новини, свързани със здравеопазването". Концернът обаче не информира как ще изглежда бъдещата стратегия в това отношение.

Научен екип от Дания наскоро публикува най-голямата и обхватна студия по въпроса за ваксините. Учените не установяват никаква взаимовръзка между ваксината против морбили, заушка и рубеола (MMR) и аутизма. Учените са изследвали данните на повече от 650 хиляди деца от Дания. Същият екип беше публикувал още през 2002 година резултатите от подобно изследване. И двете проучвания доказват, че няма никакви индикации за съществуваща връзка между MMR-ваксината и аутизма. През 1998 година бившият британски лекар Андрю Уейкфийлд публикува статия в списание "The Lancet", в която твърдеше, че съществува пряка връзка между ваксината MMR и случаите на аутизъм. През 2010 година неговите заключения бяха свалени от списанието, след като стана ясно, че бившият лекар е скрил факта, че е бил финансиран от адвокати, които искали да заведат дела срещу производителите на ваксини.

Несериозната теория на Уейкфийлд обаче все още служи като аргумент на противниците на ваксинациите. "Трябва да проведем още научни изследвания, за да разсеем митовете срещу ваксините. Надявам се, че науката и благоразумието ще надделеят и мнозинството от родителите ще изберат да имунизират децата си заради предимствата на ваксинирането", казва за ДВ Петер Хвийд, който е един от съавторите на изследването.

Източник: DW

Коментари