Мигрантните от Харманли искали да тръгват за Сърбия

Бъчварова призна, че един от тях е радикализиран

България

от Милена Лавчева 393 прегледа 0

Мигрантните от Харманли искали да тръгват за Сърбия

Марица

Разбунтувалите се бежанци в лагера в Харманли вчера са искали да бъдат пуснати и да тръгнат в посока Сърбия. Това съобщи пред депутатите вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова. По думите й към момента ситуацията е овладяна.

"В този момент ситуацията е овладяна, има щаб, който работи на място, осигурени са храна и медицински грижи за всички, които са на територията на центъра", заяви още Бъчварова.

"Към вчерашния ден на три места в бежански центрове в Европа е имало подобни събития - на остров Лесбос в Гърция, в Италия до Торино и в лагера Кале във Франция", посочи тя.

При потушаването на безредиците 24 служители на МВР са получили леки наранявания и са прегледани. Към настоящия момент са задържани 240 обитатели на центъра.

Предстои да бъдат задържани още хора, които са взели активно участие при безредиците, обясни министърът в оставка.

В кулоарите на парламента Бъчварова допълни, че ДАНС проверява дали някой от лагера в Харманли принадлежат на радикална клетка.

По думите й има един човек, за който е установен такъв контакт, но отказа да навлиза в подробности. Така и не стана ясно дали той е част от Ислямска държава. /Марица.бг