МЕТРО рекламира Пловдив като Кулинарна столица на Европа

Бизнес зона

от Екип Марица 62 прегледа 0

Германски телевизионен екип ще заснеме целия кулинарен фестивал „Вкусът на Пловдив“, който ще се проведе от 23 до 26 май на Главната улица в Пловдив. Събитието ще бъде излъчено по социалните медии на МЕТРО в цяла Европа и ще бъде своебразна реклама на града като Европейска столица на културата, но и като „кулинарна столица на Европа, съобщи мениджърът „Корпоративни комуникации“ на МЕТРО Людмил Каравасилев.
„Вкусът на Пловдив“ ще бъде открит на 23 май в 12,30 ч. до Римския стадион със специална демонстрация на Иван Звездев. Шеф готвачът ще сготви курбан за 250 души, който ще бъде раздаден на присъстващите. Музикалната програма предвижда хора от ансамбъл „Тракия“ и латино танци.
Шатрите на известни ресторанти, в които ще свещенодействат готвачите, и този път ще бъдат разположени от двете страни по ул. "Райко Даскалов" (Малката Главна) в Пловдив (от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица“).
Този път ще бъдат поставени и декорирани пейки за сядане за гражданите, каза председателят на пловдивското сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ Еню Енев. В шатрите ще бъдат представени пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и Фермерски пазар Пловдив. Ще видим щандове, демонстрации и дегустации на ресторантите „Мемори“, „Хемингуей“, „Ноте де Вино“, „Сол и пипер“, „Одеон“, „Опера“, „Торо Гранде“, „Джъмп“, „Централ“ и сладкарници „Долче Фелини“, „Но Сенс“ и„Фабрик“. Известни майстори пък ще правят демонстрации на приготвянето на вкусна храна с качествени български продукти. Това са шеф Александър Бърдаров – „Мемори“, шеф Росен Чакъров – „Хемингуей“, шеф Юри Велев – „Метро Академия“, шеф Стоян Рахов – „Рафи“, шеф грил Данчо и много други.
2019-а е специална не само за Пловдив, но и за основния партньор на феста - МЕТРО. Градът под тепетата е Европейска столица на културата, а пък МЕТРО празнува 20 години в България, допълни Людмил Каравасилев. По тази причина на техния павилион ще има множество демонстрации и дегустации на най-доброто, което магазините предлагат.
Сред тях ще са качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други. Шеф готвачите на 3 пловдивски заведения- „Щастливци под тепето“, „Атлас“ и една кетъринг фирма ще помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти.
Тази година компанията започва и специална инициатива с пловдивските ресторанти. Те ще приготвят традиционни български ястия с натурални продукти на МЕТРО, които ще бъдат отбелязани със специален знак в менютата им.
„Вкусът на Пловдив“ се очертава да се превърне в традиционен фестивал, който е любим на пловдивчани, каза заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков. Той подчерта, че събитието е важен сегмент от туризма и с всяко издание се надгражда и става все по-интересен. Община Пловдив със сигурност ще продължи да го подкрепя безрезервно, каквато е и политиката на общинската администрация да застава зад качествени събития, които целят съхраняването на българските и местните традиции, култура и опит, който да бъде предаван и новите поколения.
Две от шатрите пък са отделени специално за занаятчиите от Регионалната занаятчмийска камар-Пловдив. Там майсторите ще покажат свои изделия, тематично свързани с готвенето, дома и храната, разказа още Еню Енев.
Фермерският пазар, който вече 7 години представя богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област ще бъде представен от 12 производители, в т.ч. на кашкавал, сирене, – овче и краве, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени заленчуци и семена, една винарна и други, отбеляза Гергана Кабаиванова, управител на Фондация "LocalFood.bg" и организатор на Фермерски пазар.
Кулинарният фестивал ще бъде съпроводен от томболи и викторини с много награди. Събитието се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия" - Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК - Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб "Орфей Уелнес" и МЕТРО като основен партньор.

Коментари