Метеорит унищожил Содом и Гомор

Свят

от Екип Марица 58 прегледа 0

Снимка : pixabay

Содом и Гомор са градове, споменати в книгата Битие в Танах, в Новия Завет, девтероканоничните книги и Корана. Според Тората, царствата Содом и Гомор били съюзени с градовете Адма, Зебоим (Цевоим) и Вала (Зоара или Сигор). Според Библията, петте града, известни като "градове в равнината", били разположени в долината на река Йордан в южните земи на Ханаан. Долината, намираща се на север от Мъртво море, е сравнявана с райската градина, тъй като била добре напоена и зелена, подходяща за пасища на добитък.

Във времената на Авраам, Яхве наложил божие наказание над Содом и Гомор и два други близки града, които били изпепелени от огън и жупел. Единствено град Зоара бил пощаден. В авраамическите традиции Содом и Гомор са се превърнали в синоними на неразкаян грях, а унищожението им – в пословична проява на Божия гняв.

Содом и Гомор се използват като метафора за порок и разбиране за хомосексуалността като грях, въпреки че тази интерпретация е оспорвана от различни изследователи и религиозни общности. Имената на градовете служат и за етимология на думи в няколко езика, най-популярна от които е думата содомия, използвана в законите против содомията, за да опише сексуално "престъпление против природата", представляващо анална и/или орална разнополова или еднополова пенетрация.

На мястото на библейските градове, американски учени от Югозападния университет Албакърки откриха следи от паднал метеорит, съобщава сайтът Сайънс нюз, цитирани от БТА.

Космическото тяло се е сблъскало със Земята преди четири хиляди години и е изпепелило тези два града на север от Мъртво море.

Археолозите осъществили разкопки в пет големи древни населени места в Йордания. Изследователите изясниха, че по тези места са живели хора в продължение на 2500 години до края на бронзовия век. След това селищата са били изоставени в продължение на 600-700 години.

По времето на падането на метеорита в региона са живели около 40-65 хиляди души.

Резултатите от радиовъглеродното датиране са показали, че преди около 3700 години постройките от кирпич внезапно са изчезнали, като са се запазили само каменните им основи.

Освен това външният слой на много глинени предмети бил разтопен и в него се образували частици стъкло с кристали на цирконий. Това говори за много високи температурни въздействия, сравними с температурата на повърхността на Слънцето.

Градовете били унищожени от Бог заради непростимите грехове на техните жители.

Източник: dnes.bg

Коментари