Масивен светещ кръст украси най-старата хасковска църква

Символът е дарение от електричаря Георги Лазаров, който направи основен ремонт на параклис в Сираково

Хасково

от Анжелина ЯНЕВА 1077 прегледа 0

Масивен кръст краси входа на най-старата и най-голямата църква в Хасково “Успение Богородично”. Той е дарение от електричаря Георги Лазаров.

Кръстът е монтиран преди малко повече от месец и нощем осветява емблематичния храм, обясни доайенът на хасковските свещеници – отец Антони Енев. Свещеният символ е с височина метър и половина. Той е от метал и на него е изобразена Светата Троица. Кръстът е с фотоклетка и автоматично се включва, щом падне мрак, а с първите слънчеви лъчи се изключва.

Лазаров е направил основен ремонт и на храма “Св. Пр. Илия” в местността Чал Тепе в с. Сираково. Освен това негово дело е и възстановеният кръст, който се намира в близост до параклиса. Символът на вярата се извисява от най-високата точка и е с внушителна височина от 11 метра, разказа отецът. Красивият кръст озарява със светлината си нощем цялата местност.

Мирянинът, който често посещава най-старата хасковска църква, е дарил кръст и в друг божи дом в областния град – “Св. Георги”. Той обаче е с по-малки размери от монтирания в "Успение Богородично”. Богомолецът не е пропуснал да дари и на църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”.

Коментари