Машинисти: пресичат безразсъдно скоростна жп линия

Старо и младо рискува да го сгази влак в Димитровград, въпреки пасарелки, надлез и подлез

Регион

от Делян Аврамов 4073 прегледа 0

Машинисти: пресичат безразсъдно скоростна жп линия

Въпрос на време е някой да попадне под колелата на влак заради безразсъдно пресичане на скоростната жп линия Пловдив-Свиленград. Става въпрос за района край неделния пазар в Димитровград. Това алармираха и машинисти на локомотиви, и очевидци от сергии край железопътното съоръжение. 
"Обичайна гледка е хора, даже с денкове багаж, да прескачат през рампата, след като преди това с риск за живота си са минали през насипа и релсите", коментира Жоро Георгиев, които редовно посещава тържището. "Често пътувам по трасето от Пловдив до Димитровград и не мога да си обясня защо старо и младо пресича директно скоростната линия, вместо да ползват изградените съоръжения за безопасно преминаване. Доколкото виждам, има достатъчно такива", споделя служител от жепето. 

Най-опасният участък е на около километър-километър и половина от жп гарата в посока Пловдив. От лявата страна на линията има горичка, а от другата е димитровградският пазар.

В района има изградена модерна пасарелка - пешеходен мост, с асансьори за инвалиди и трудноподвижни хора. Но на разстояние от 50 до 300 метра в посока Пловдив има десетки добре утъпкани пътеки през горичката, които водят до различни места от откритото тържище на Димитровград.

„Особено в пазарни дни по линиите непрекъснато има хора. Въпрос на време е да се случи най-лошото”, възмущават се служители на железниците. На локомотивните машинисти районът е изпитание на нервите. Многократно пресичащи изскачали, без да имат помислите на Анна Каренина, и трагедията се е разминавала на косъм.

По протежението на скоростната жп линия пасарелките са две, а между тях има един подлез и надлез с кръгово движение на две нива, с тротоари за уважаемите пешеходци.

Районът около жп гарата и в част от пазара е обезопасен с висока ограда, каквито са европейските изисквания. "Има достатъчно съоръжения за безопасно преминаване, не може да се обгради обаче цялото трасе около железния път, нито да се поставят повече пешеходни надлези или подлези. Въпрос на лична отговорност, съзнание и инстинкт за самосъхранение, ако щете, е дали хората ще ползват съоръженията”, споделиха специалисти.

Очевидци пък разказаха как възрастна жена е тръгнала по насипа, за да пресече линията през една от "козите пътеки", водещи до място, където няма обезопасителна ограда. Хората й направили забележка, че е опасно и може да се нарани или, не дай си боже, да стане и нещо фатално. "Яяя, си е... в гъза, уа", отвърнала дамата, след което обсипала с още попържни и клетви опиталите се да я предпазят.
Подобни примери са много. "Мба", е най-често употребяваният отговор на въпроса защо са опитали да съкратят пътя с риск да съкратят живота си. Народопсихология, ще./Марица

Коментари