Майката на Банев разкри кой подкрепя Евгения за евродепутат

България

от Екип Марица 319 прегледа 0

Майката на Банев разкри кой подкрепя Евгения за евродепутат

Не мога да си обясня какво значи тази група. Това е много сериозно обвинение, особено към мен - човека, който 34 г. е работил в областта на културата. Това каза майката на Николай Банев - Мария, за обвиненията, че тя и синът й са участвали в престъпна група, пред Би Ти Ви.

"През годините имах участие в 2 дружества. Живях със съпруга ми дълги години в Хасково. Там имаше една фирма за тежка механизация, която повече не работи, тя изпълни своята мисия. Там бях член на ръководството. Но винаги решенията се вземаха колективно. Никъде не може да се намери документ, където аз съм изтегляла някакви средства", обясни Мария Банева в "Тази сутрин".

"До известна степен формално участвам във фирми, свързани със сина ми. Аз бях и член на ръководството на ТЕЦ - Казанлък, той добре работеше. Не приемам обвиненията, че дружествата са обезкостени. ТЕЦ-Казанлък обективно - поради много скъпия метан, поради това, че хората търсеха алтернативи за своето отопление, те всъщност се отказаха от управлението на ТЕЦ-а и това беше много труден период", каза тя.

"Приватизацията беше законен процес, имаше ентусиасти хора, които искаха непременно да влязат в икономиката на страната, а Николай Банев умееше да търси нещата в живота, да търси бизнеса, имаше качества за това. В началото се справи."

"Не съм подписвала никакви документи. Аз ви гарантирам, че винаги колективно съветите на директорите вземаха решения. Това беше някакси установена практика в предприятията на Николай. Мисля, че това ще се докаже в края на краищата", каза Мария Банева. Тя отрече синът й и съпругата му Евгения да имат 1 млрд. в швейцарска банка.

Естествено е той да не приеме обвиненията. Ние все още чакаме да бъдат доказани тези обвинения чрез факти, документи. На две дела отивам, но все още не съм чула един документ да е приложен, който да защитава тезата на прокуратурата, каза майката на Николай Банев.

Мария вижда сина си или на делата, или на свиждания. "Общо взето си говорим за децата, за съпруга ми, който съвсем скоро се помина", обясни тя.


Когато ходи на свиждане, и тя носи храни на сина си. "Дъщеря ми приготвя неща, които на момента се проверяват - до последния предмет, до последния продукт", каза Мария Банева.

На въпроса дали е знаела, че в кутия от натурален сок е вкаран телефон на сина й, тя отговори, че не знае за подобно нещо. Представете си, че е подхвърлен, отговори тя.

Тя отрече синът й Николай да е имал план да избяга в чужбина. "Все пак, говори се много усилено за това, че са на аерогарата в Ница, когато децата са във ваканция и когато съвсем официално те се прибират в София - на 26 октомври. На 28 октомври Евгения имаше рожден ден и всички се готвехме за него. Не е имало план да останат в чужбина", обясни Мария Банева.

"Полимери" не работи заради обективни причини - нямаше суровини, спря се подаването на химикали, Николай много пъти е казвал за 50 млн., които НЕК е имал да дава към предприятието. Но в подробности не бива да говоря, защото наистина не ги знам", каза тя.

"Николай в преходните години работеше много. Имаше предприемачески дух. И ако нещо все пак се е печелило за семейството, направили са тази къща, какво повече. А демонстрацията е въпрос на отношение, на лична самоизява", каза Мария Банева. "Семейството водеше нормален начин на живот. Грижихме се за трите деца, които сега са във Франция, и колко дълбоко страдат от това, че родителите им ги няма. Ние се сменяме там - бабите, близките", обясни майката на Николай Банев.

Тя каза, че през всичките години е била в добри отношения със снаха си Евгения. "Тя ми каза непременно това лято ще имаме художествен пленер в "Русалка", културни събития от национално значение", каза Мария Банева.

По думите й до този момент прокуратурата се основава на свидетелски показания. А дали снаха й Евгения Банева ще става евродепутат- зависи само от нея. "Лично аз имам желание, защото мисля, че арестът не е причината тя да може да се кандидатира за евродепутат. Вече има хора, които сформират инициативен комитет. В него са скулпторът Иван Парасков, художничката Иваничка Панева, бизнесмени, които безкрайно се притесняват за нашето моментно състояние", обясни Банева.

Коментари