Made in BG: оскверниха военна светиня в Хасково

Освен да санираме сгради, трябва да санираме и паметта си, коментира о.р. полковник Веско Георгиев

Хасково

от Делян Аврамов 3656 прегледа 0

Вандали оскверниха паметника на Десети Родопски  пехотен полк в Хасково. Разбити са муцуните на всичките осем лъвски глави на монумента в парка на улица „Булаир".
Паметникът е издигнат през 1925 г. Парите за него са събрани от оцелелите войници в одринската епопея и техните близки. Именно там полкът се прославя с храбростта си. Те първи тръгват в атаката срещу форта  „Айджиоглу" и разкъсват считаната за непробиваема до момента фортова линия. В пряката така на Одрин загиват 129 души от полка, 65 умират по-късно от получените рани.
От общинската администрация съобщиха, че на охранителната фирма, отговаряща за район, е връчен протокол да възстанови щетите.

Българийо, за това ли те за теб умряха? Вероятно така трябва да перифразираме днес патриарха на българската литература Иван Вазов след случилото се в Хасково.
Преди 4 години инициативен комитет, с помощта на тогавашния областен управител Ирена Узунова, и дарители реставрираха монумента. Възстановени бяха и изчезналите лъвски глави от чешмата на постамента. Оригиналните изчезнаха в началото на демокрацията, като само една от тях се намира в Регионалния исторически музей.
През март 2013-а  обновеният паметник в бившата казарма бе открит повторно за 100-годишнината от одринската епопея.

УРОК ПО ИСТОРИЯ

Десети Родопски пехотен полк е формиран в Хасково с указ на княз Александър I Батенберг от 23 декември 1885 г. след примирието от Сръбско-българската война. В състава му влизат 10-а хасковска дружина, 8-ма пловдивска резервна дружина, 6-а пловдивска резервна дружина и 4-та пещерска дружина от Източнорумелийската милиция. На 26 януари 1898 г. с указ на княз Фердинанд територията на България е разделена на шест дивизионни области, 24 полкови окръжия и 88 военни околии. Хасковското полково окръжие влиза в състава на Втора тракийска дивизионна област и обхваща Хасковска, Харманлийска и Първомайска околии. 
На 17 септември 1912 г. в България е обявена мобилизация. През цялата нощ в казармите на полка в Хасково пристигат хора от селата на околиите, влизащи в състава на 10-о военноинспекционно окръжие. През следващите два дни се раздават облекло и оръжие. На 25-и полкът напуска Хасково под гръмкото „Ура" на събралите се граждани под звуците на „Шуми Марица". На 4 октомври войната е обявена. Преди разсъмване Родопци настъпват по пътя за селата Бисер-Белица-Лозен-Сива река, като задачата е да превземат връх Трите чуки, гарата в Свиленград и моста над река Марица. 
Турците се опитват да вдигнат моста във въздуха, но не успяват и са отблъснати към Одрин. На 7-и и 8-и полкът ги атакува на височините при селата Булдуркьой и

ДРУЖИНА НА ПОЛКА
УЧАСТВА В ПЛЕНЯВАНЕТО
НА 14 000 КОРПУС

Кадъркьой и ги превзема. Дава 9 жертви, а противникът 60, 16 пленници, а също и военни трофеи - картечница, 20 пушки и патрони. На 9-и командирът на Одринската крепост - Шукри паша, предприема нападение при позициите на полка при селата Коюнлии и Юруш. След сражения врагът е отблъснат към крепостта, като отстъплението им се превръща в паническо бягство. Турските загуби пред позицията на 10-и Родопски, 30 Шейновски и 51 пехотен полк са около 900 убити. Родопци дават в сраженията 6-има убити и 70 ранени войници. На 15-и започват да преминават през 3 понтонни моста. Силно придошла е река Арда. На следващия ден турците ги атакуват с 15 дружини, които са подкрепени от артилерия, но са отблъснати. През нощта на 20-и, в непрестанен дъжд и дълбока кал, полкът се придвижва към източния сектор на Одринската крепост. В следващите дни Родопци водят боеве, като настъпват към Кум дере и заема гребените на Ески Кумлук и Пачаджилар. Опитите на турците да контраатакуват са отблъснати. В боевете от 10-и Родопски полк 41 са убитите и 353-ма са ранените войници. Дружина участва в пленяването на 14 000-ия корпус на Явер паша на 15 ноември. 
На 12 януари 1913 г. внезапно, от разрив на сърцето, почива командирът на полка и на негово място е назначен подполковник Янков. След провала на мирните преговори се получава заповед, че примирието е изтекло и артилерията започва да обстрелва Одрин. За периода 21-26 януари се водят слаби престрелки, които обаче водят до 47 ранени войници от полка. За командир на Източния сектор е назначен братът на Иван Вазов - ген. Георгий Вазов. 
На 27 януари турците предприемат атака срещу сектора и нахлуват в българските окопи. Командирът на 1-ва рота - поручик Свраков, повежда ротата си напред и отблъсква атакуващите турци, последван и от останалите роти на полка. Тази победа на борисовградци, хасковци и харманлийци струва кръвта на 42-ма убити, но врагът дава 800 убити. На следващата нощ турците отново атакуват полка, като са отблъснати и не правят нови опити за атака до 10 март. Полкът дава загуби от 8 убити и 105 ранени българи. Ген. Вазов решава да атакува едновременно с изненада всички турски позиции, но главният удар трябва да се насочи срещу фортовете „Айвазбаба” и „Айджиоглу” в източния сектор на Одрин. През нощта на 11-и ротите тихомълком се предвижват и преминават Кум дере в посока крепостта. От двете страни на Родопци са 23-и и 32-и полкове. Скоро турците са уплашени, разбити и обърнати в бягство. Превзети са позициите на Маслака и Малтепе пред крепостта. Артилерията се измества незабавно напред след полка - това е един от българските приноси в световната военна история. На 12-и турците са отблъснати зад фортовия пояс. 
Десети  Родопски пехотен полк започва своето настъпление. Атакува през проходите и завладява „Айджиоглу", като борисовградчани, хасковлии и харманлийци са първите стъпили в Одринската крепост. Турският командир на форта Айваз баба уведомява командира си чрез телеграф, че оръдията му са унищожени, артилеристите му са мъртви, а българите влизат във форта. След това унищожава телеграфа и се застрелва. Три поредни групи турци са обслужвали батареи 41 и 42, но всичките лежат мъртви - там, където ги е застигнал българският шрапнел. Български сапьори са избити от вражеска артилерия, докато са се опитвали да прережат бодливата тел, а в голям концентричен окоп в южния сектор лежат телата на 730 турци, убити при щурма на нож преди разсъмване на 13 март. След близо осемчасов бой всички фортове в Източния сектор - Айваз баба, Айджиолу, Кестенлик, Куручешме, Йълдъз, Топьолу и Кавказ, са превзети. Айваз баба е превзет от шипченци. Родопци пленяват и едно турско бойно знаме. Уплашеният Шукри паша заповядва да се взривят складовете с храна и боеприпаси и в 8,30 ч. се предава заедно с крепостта Одрин. По заповед на командващия армията 10-и родопски полк и 23-и шипченски полк получават правото първи да влязат в превзетия Одрин. На 12-и и 13-и при щурма на Одрин Родопци дават 185 убити, а от болести и рани умират още 64 души.

МЯСТОТО ТРЯБВА
ДА ПРИДОБИЕ
НОВА ВИЗИЯ ДОГОДИНА,

след като се реализира проектът на общината за парк и военно-исторически музей върху бившите казарми, обясниха тази пролет от местната администрация. 3 млн. лв. ще бъдат вложени в реконструкцията, ще има детски кътове, много зеленина. Парите за проекта са спестени от отпуснатите средства по Оперативна програма „Региони в растеж” за образователната инфраструктура в Хасково, по която се извършват ремонтите на училища и детски градини в момента. Средствата са спестени, тъй като строителите, спечелили обществената поръчка, предложили по-ниска цена за ремонта. Хасковлии ще имат ново място за разходка и спорт, при това в центъра на града. Предвижда се изграждането на парка и музея да започне през 2018 година. Дано до тогава светинята остане цяла.
„Поругаването на войнишкия паметник е позор! Това е най-подходящата дума за станалото! Не мога да избера епитет за хората, посегнали на тази светиня. Това го няма никъде в нормалния свят! Улисани в санирането на сгради, забравихме, че първо трябва да санираме  паметта си съвестта и националните си идеали. Така ще се обърна към държавата и общината”, коментира адвокат Веско Георгиев. Освен юрист, той е полковник от резерва и един от дарителите за възстановяването на паметника на Десети Родопски пехотен полк.
Макар от КОРЗ да са съставили протокол за вандалщината, то това не е ли и деяние, с което трябва да се занимават разследващите органи в държавата?/Марица

Коментари