Луксозните жилища по света ще продължат да поевтиняват и през 2019 г.

Свят

от екип марица 38 прегледа 0

Луксозните жилища по света ще продължат да поевтиняват и през 2019 г.Пазарът на луксозни имоти през 2018 г. не се представи страхотно за някои. Продавачите в градове като Лондон, Лос Анджелис и Ню Йорк се оказаха в битка с макро- и микроикономически насрещни ветрове, а купувачите, от друга страна, трябваше да се борят с надценени акции и нарастващи лихвени проценти – и данъци.

През 2019 г. всеки пазарен показател сочи, че нещата ще станат още по-лоши за продавачите, коментира Bloomberg. Лондон, Амстердам, Хонконг, Мюнхен, Торонто и Ванкувър са изправени пред риска от имотни балони и последваща дефлация, сочи доклад на UBS Group.

“В САЩ, ако разгледате данните, е кристално ясно“, казва Джон Уолошин, ръководител на отдела за недвижими имоти в главния инвестиционен офис на UBS Global Wealth Management.В луксозния сегмент, в който Уолошин работи при цени от поне 3000 долара за кв. фут (над 32 хил. долара за кв.м), „има ясно забавяне на пазара“, казва той. Чуждестранните купувачи, особено богатите китайци, се оттеглят отчасти заради силния долар, а в същото време нарастващите лихвени проценти правят местната собственост по-малко привлекателна. А това значи по-голямо предлагане.


На пазара в Лондон твърде високите офертни цени в комбинация с несигурността около Brexitзабавиха рязко жилищния пазар. През септември цените на продадените жилища спаднаха с 0,7% на годишна база, отчете Националната статистическа служба. През март 2016 г. например ценовият растеж бе 14,8% на годишна база. Това забавяне може да се ускори. „Ако това наистина е твърд Brexit и изгубим паспортизацията или ако ситуацията стана по-предизвикателна, тогава започвам да се питам дали има потенциал за лавинен ефект върху жилищните имоти“, казва Уолошин.

Забавянето на пазара не се вижда единствено във финансовите центрове, но и на местата, където хората от тези финансови центрове почиват. Жилищните цени в Хемптънс на Лонг Айланд в Ню Йорк са надолу, докато предлагането се е увеличило. Средните продажни цени в Аспен, Колорадо, са намалели с 13% през третото тримесечие на 2018 г. на годишна база, показва доклад на Douglas Elliman Real Estate. А в Швейцария луксозните курорти цените са спаднали умерено до средата на 2018 г., сочи доклад на Knight Frank през май.

Възможно най-голяма заплаха за цените на жилищата, които поставят продавачите, е прекомерното предлагане. „Прогнозирахме миналата година, че през 2018 г. ще има около 3000 нови жилищни единици“ в Ню Йорк Сити, казва Джонатан Милър, президент на оценителната компания Miller Samuel. Спадащите цени на жилищата в града привличат широко внимание – миналото тримесечие медианната цена в Манхатън спадна под 1 млн. долара за пръв път от три години.

„Това, което бе различно през 2018 г. и ще бъде още по-силно изразено през 2019 г. е, че на пазара ще се появят и продукти, които бяха задържани през 2016 г., когато пазарът започна да се забавя“. Строителните компании не могат да си позволят да държат имоти, затова повече апартаменти ще навлязат на пазара, макар че все по-малко хора купуват. „Всяка година общите запаси не спират да се увеличават“, казва Милър. Според неговите оценки до края на 2019 г. ще има почти 8000 жилищни единици на пазара, но очакванията са само 2000 от тях да бъдат продадени. И това са само нови апартаменти – препродажбите увеличават значително бройката.

Проблемът със запасите е широкоразпространен. „Националната статистика достигна връх преди около шест месеца, откъде започнахме да се движим надолу“, казва Милър. „Няма остра връзка или нещо такова, но запасите растат. И какво се случва? Цените спадат или поне забавят темпа си на растеж“.

Всичко това означава, че 2019 г. се оформя да бъде депресираща, макар и вероятно не катастрофална за продавачите на имоти. „2019 г. вероятно ще бъде по-добра за купувачите“, казва Уолошин. Милър е съгласен: „Някои хора все още не знаят. А тези хора са продавачите“.

investor.bg

Коментари