Литературни пейки красят Свиленград

Регион

от Делян Аврамов 739 прегледа 0

Уникални литературни пейки допълват един от най-привлекателните за жителите и гостите на Свиленград район около стария мост на река Марица, до библиотеката.  Те са три, във вид на разтворени книги, с изписани на тях  стихове  и отпечатани изображения на свързани с града личности и исторически обекти. 

Стихотворението, посветено на Свиленград от Патриарха на българската литература  Иван Вазов и неговият лик красят едната от пейките. До него е изобразено Червеното училище тук, където  е учителствал младият поет през 1872-1873 година.

Свиленградският забележителен съвремен автор и почетен гражданин Ивайло Балабанов е представен със стихотворението си „Принос към европейската история”, а към него е отпечатана снимка на връх Шейновец, свързан с освобождението на града през 1912 г. 

Всеучилищният химн на Стоян Михайловски  „Върви, народе възродени...” и ликовете на братята Кирил и Методий красят третата пейка-книга.  Те са разположени с изглед към река Марица и 500-годишния каменен мост.

Новите пейки са изработени в Бургас, където за първи път бяха поставени подобни за 24 май. Идеята се харесва  на кмета Георги Манолов и заедно със съпругата му ги поръчали за Свиленград. След изработката им те са дарени на общината от фирма „Стелман” ООД с управител Елена Манолова. Стойността на дарението е 2 583 лева./Марица