Кравите на Пеню Пенев от Меричлери спят на матраци от 136 евро

С лагуната за оборски тор, която е единствена в Хасковско стопанинът постига по-високи и качествени добиви

Регион

от Милена Лавчева 5008 прегледа 0

1200 декара земя обработва сам земеделският производител Пеню Пенев от град Меричлери, Димитровградско. Всяка година той отглежда различни култури като ечемик, пшеница, люцерна, слънчоглед. Отделно от това Пеню стопанисва и 465 декара пасища в землището на Меричлери.

Стопанството му допълва стадо от 114 крави, теленца и юници, които спят на специални гумени постелки, всяка от които струва 136 евро. Фермата е голяма и модерна, оборудвана по всички европейски изисквания. Пеню почти сам се грижи за животните, защото няма хора за работа, сподели 55-годишния стопанин. През зимата все някак намирал хора да му помагат. Но големият проблем идвал през лятото, когато се събира много работа по полето и по животните, а свободните наемни работници заминавали в странство за сезонни ангажименти. Много е тежко тогава, едва успявам да наема тракторист, призна производителят и допълни, че разчита много на помощта на съпругата си.

Със земеделие Пеню Пенев започва да се занимава от далечната 1989 г., но по-мащабната дейност разгръща през 1996-1997 г. Преди три години земеделският производител кандидатствал с проект за 480 хил. лв. без ДДС по Мярка 121 за „Модернизация на земеделските стопанства”. От фонд „Земеделие” му възстановили 47% от направените инвестиции. Успях да модернизирам фермата благодарение на този проект и Мярка 121, каза Пеню Пенев. Закупил трактор „Джондер”, който е от най-ново поколение. Също по проекта се сдобил с модерна косачка и италианска рулонна балерачка. Стопанството е оборудвано с още няколко трактора сред които „Зетор”, „Т 150” и „Булгар”, на който има закачен бобкат за сламата и фуража.

Най-голямата гордост на Пеню Пенев е монтираната лагуна за оборски тор на стойност 89 хиляди евро. Това е единствената подобна технология в Хасковска област. Почистването на обора става автоматично и със специална техника оборския тор се влива в 500-кубиковата лагуна, където отлежава шест месеца. След това стопанинът хвърля торът из нивите. Така се вкарва по-малко изкуствен тор и напрактика получава екологично чисто производство. Заради оборския тор през последните две години имам много добри добиви по отношение на количеството и качеството, с по-малко нитрати, подчерта Пеню. Лагуната е от неръждавейка, немско производство. Специално да я видят и с тенденция да я внедрят са идвали хора от Кипър, където тепърва тръгват предприсъединителните програми.

Пеню Пенев става всяка сутрин в 6 часа и работи в стопанството си до 20-21 часа, а през лятото дори до 23 часа. Няма събота, няма неделя, няма празници, отпуски и почивни дни. Затова казвам, че работя 400 дни в годината, шегува се стопанинът.

Коментари