Корупционен скандал с австрийския вицеканцлер

Свят

от Алберт Димитров, наш човек във Виена 97 прегледа 0

Корупционен скандал с австрийския вицеканцлер

Политически корупционен скандал разтресе Австрия. Вчера германските "Шпигел" и "Зюддойче цайтунг" излязоха със сензационен компроментиращ материал относно австрийския вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиян Щрахе. Във видеото се вижда как Щрахе обещава строителни проекти на племенница на руски олигарх в замяна на финансови дарения. Скандалът се избухва само седмица преди изборите за европейски парламент.


Жената във видеото обяснява, че иска да инвестира 250 милииона в Австрия. Щрахе ѝ обяснява как той може да придобие финансите с помощта на близка до себе си неправителствена организация. Коментирана е идеята през руски ръце да минават и строителни проекти, възлагани досега на местния гигант "Щрабаг". Споменават се и дуги местни фирми като оръжейната "Глок" и хазартният гигант "Новоматик".

Освен това Щрахе предлага на рускинята да придобие австрийския вестник "Кронен цайтунг", като го превърне в трибуна на АПС за изборите по-късно през 2017 година. Обсъждани са дори и промени в журналистическия състав на вестника. На няколко пъти в разговора вицеканцлерът отбелязва, че законодателството на алпийската република трябва да бъде спазено. Самият Щрахе заяви, че иде реч за "една спокойна ваканционна атмосфера".


Предполага се, че записът е направен още през лятото на 2017 г. на остров Ибиса, само месеци преди парламентарните избори в Австрия, след които АПС влязоха в коалиция в Австрийската народна партия (АНП).


В медийно изявление канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви нежеланието си да работи повече заедно с Хайнц-Кристиян Щрахе, скоро след това виццеканцлерът подаде оставка. Спряганият от австрийските медии кандидат за поста е вторият най-силен човек в крайнодясната АПС Норберт Хофер.

Коментари