Какво ще промени намордникът на Макс?

Коментари

от Цанка Семерджиева 434 прегледа 0

Българските депутати, които не са решили нито един от многобройните проблеми в държавата, са царе да създават такива, които ни усложняват живота. Преди дългата си лятна ваканция се захванаха с домашните кучета, въпреки крещящия проблем с уличните.

Умуваха и на първо четене решиха, че собствениците на кучета над 5 кг ще бъдат глобявани, ако ги извеждат без каишка. „Агресивните" породи ще трябва да ги разхождат и с намордник заради зачестилите тежки инциденти.

Кой точно проблем ще реши намордникът на моя 30-килограмов  Макс? Той е от породата питбул, обявена от некомпетентни колеги за агресивна. Пинчерите например са агресивни, налитат и хапят, нищо че са дребни. В квартала има един лабрадор, който напада всяко четириного, което види, тъй като не е социализиран, а стопаните му са откровено безотговорни.

Кой точно проблем ще се реши, като се наказват отговорни стопани, а животните им се обявяват за агресори? Като видиш куче с намордник, първото, което ще си помислиш, е, че е лошо.

Не в кучетата е проблемът, а в безотговорните собственици. На тях трябва да се сложи намордник. И може, дори сегашните наредби и закони го позволяват, така че е безсмислено депутатите да трупат нови. Просто службите трябва да се размърдат и да си вършат работата. Колко са глобените собственици за това, че държат вързани кучетата си на студ и пек? А тези, които ги отглеждат по тераси? А които не ги хранят и извеждат? Това отношение прави животните лоши.

Колко са глобените, които не са регистрирали и чипирали кучетата си? Колко са гражданите, подали сигнал за такива случаи? А колко са реакциите на службите по такива сигнали?

На глутниците по улиците кой ще сложи намордник и как моят любимец ще се спаси от тях, ако има такъв  на муцуната?

Има проблеми, има инциденти и те са заради популизма, в който живеем. При всеки инцидент депутатите се загрижват, залавят се за работа, променят закони и наредби, защото предишните не работят, без да ги е еня, че и новите са същите. Защо да ги е еня? Ако вземат, че решат  поне един проблем, ще трябва да се захванат и с останалите. А защо да го правят, щом могат да наливат от пусто в празно мандат след мандат и да си получават заплатите!?