Как заплата от 1042 лв. се топи до 880

Бизнес зона

от Вяра Порязова 388 прегледа 0

Как заплата от 1042 лв. се топи до 880

Хората не обичат много статистиката и смятат, че е криво огледало на реалността. Статистиката отчита далеч по-големи цифри, отколкото де факто влизат в джоба ни. Причината е, че тя следи средната брутна месечна заплата. И ако вземем за пример заплата от 1042 лева за декември месец миналата година, след няколко прости сметки става ясно, че разполагаемият ни доход възлиза едва на 808 лева.

Тази заплата обаче коства на работодателя 1240 лева. Разликата от 431 лева са данъци и осигуровки, разпределени между шефа и подчинения. В нашия пример работодателят плаща 198 лева за осигуровки за пенсия, майчинство, безработица, злополука, допълнително задължително пенсионно осигуряване и здраве. Останалите 233 лева са за сметка на работника. Той обаче не плаща за осигуровки за злополука (това е за сметка само на бизнеса), обаче пък дължи данък общ доход в размер на 89.84 лева. Изчисленията се правят лесно с помощта на електронното сметало „Моите данъци” на сайта на Института за пазарна икономика, като всеки може да зададе конкретния размер на трудовото си възнаграждение.

Хубаво е да се знае, че държавата ни взима пари и по друга линия - чрез потреблението под формата на ДДС и акцизи. Така половината ни заработка на практика отива в бюджета.

Има една хватка, която пести данъци и често се използва от бизнеса и като мотивиращ инструмент - ваучерите за храна. До 60 лева месечно те са освободени от налози и за тях не се дължат осигуровки, въпреки че са част от трудовото възнаграждение.

Коментари