Как Нобеловият комитет стана таен македонски

Или защо един секс скандал от Север може да прецака Ципрас и Заев

Коментари

от Красимир Димовски 46 прегледа 0

Как Нобеловият комитет стана таен македонски


Това, което насътвориха братята от Вардаро, не е никак изненадващо - типично българска работа. И то във всичките му детайли и последователност. Което за пореден път доказва, че македонец след къпане и референдум става чист българин.

Изненадата този път обаче не дойде от Северна Македония - най-великото географско откритие на века, където хитрият Ципрас се вживя в ролята на Колумб и Америко Веспучи едновременно, докато ние скромно се изживявахме като обединители на Балканите. Новината дойде от истинския север - от Стокхолм. Номинираха и Зоран, и Ципрас за Нобелова награда за мир и забравиха Бойко.

Явно процесът на мултикултурност вече е доведен до успешен край. Само че в обратна посока - вместо Балканите да се цивилизоват, Нобеловият комитет се побалканчи. В комитета несъмнено са прихванали от натюрела на македонския таен революционен комитет, където всички са воеводи и решават въпросите по воеводски: Ще ги номинираме ли, или да!

А и двамата са достойни за Нобел, само че за литература. Известно е, че в писателското изкуство най-много се цени въображението - да измислиш събития, герои и географски места, които не съществуват в реалността, но с художествени /може и политически/ похвати да внушиш на публиката, че са истински.

Разбира се, въображението и при двамата се изявява по-скоро като хитрост - при Ципрас си е генетична, византийска, а при Зоран - придобита. Както казва за него Дейвид Стефънсън, бивш американски дипломат, станал политически консултант в Скопие: “Той не е това, което може да се нарече интелектуалец или много начетен, но има много здрав разум, той е хитър, много добре разбира хората”. С една дума - чист писател. А ако и не гледаш с добро око на Путин, си е бонус - за справка Светлана Алексиевич, ако сте я чували.

Лошото е, че точно тази година наградата за литература се отлага, за пръв път от седем десетилетия. Шестима членове на Шведската академия си дадоха отвод заради секс скандал. А догодина Зоран, който с едната ръка прегръща Бойко Борисов, а с другата вади стопроцентов македонски Илинден, може и да го няма. В смисъл като творец.

Така македонците ще се разминат с Нобела за литература, което пък си е чисто българска традиция.

И то не заради политическия скандал за Северна Македония, а за един прост секс скандал от Севера.

Коментари