Как корабът „Емона“ акостира в Хасково

...и корабокрушира малко преди Кърджали

Регион

от Цанка Семерджиева 2522 прегледа 0

Как корабът „Емона“ акостира в Хасково

Ретро историите, които ви разказваме през уикендите, се радват на голям интерес, вероятно защото на всички им писна от новини за убийства, катастрофи, насилие, джендъри и глупостите на политиците.

Днес ще ви разкажем за кораба „Емона“. Акостирал във водите на яз. „Кърджали“, той е любимо място за хапване на риба за хасковлии. Плавателният съд обаче има прелюбопитна история, преди да го превърнат в ресторант. Като такъв стана известен в цялата страна, тъй като на палубата му се качи шоуто „Кошмари в кухнята“.

„Емона“ всъшност е първият български пътнически кораб. Пускането му във вода през 1942 г. по идея на цар Борис III поставя началото на пътническия морски транспорт у нас. Носи старогръцкото име на Стара планина "Аемон".

До 1979 г. корабът осъществява регулярни курсове между Бургас и Царево, който тогава се наричал Мичурин. Не на кого да е, а на Георги Георгиев, първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта, хрумнала идеята той да бъде транспортиран до язовир „Кърждали“. Идеята е подкрепена от местната власт, а в онези години се действало с голям размах, тъй като малко се обръщало внимание на разходите. Така „Емона“ поема от Бургас за Кърждали, теглен от влекач, внесен от Източна Германия. Няма съмнение, че пътуването е било истинско предизвикателство и изключително атрактивна гледка. Предвижването е било трудно и бавно, съпроводено с перипетии. Заради мащабите на много места се наложило да бъдат рязани кабелите за електричеството, после да бъдат възстановявани. Представяте ли си?

В Хасково всички очаквали да видят преминаването на кораба на път към Кърджали. Някъде в района на бившата автошкола до кв. „Орфей“ имало истинско посрещане. Децата, и не само, на целия град се изсипали там да го видят. В онези години фотоапаратите били черно- бели, а на никого от многобройните зяпачи не хрумнало да снима, както днес задължително правим с телефоните си. Въпреки това и до днес се намират фотоси от събитието.

Корабът минал през Хасково безпрепятствено, но малко преди Кърджали се стоварил с цялата си тежест в двора на къща. Сухоземното корабокрушение станало на 13 ден от пътуването, става ясно от разказите на очевидци.

Стигнал малко по-късно до язовира, години наред той возел туристи из водите му. Днес е закотвен и превърнат в ресторант. Когато хапвате риба и се наслаждавате на гледката, не забравяйте, че сте на първия български пътнически кораб и вероятно единствения плавателен съд корабокруширал на суша.

Някои места имат история, а ние обичаме да ги разказваме.

Как корабът „Емона“ акостира в Хасково

Как корабът „Емона“ акостира в Хасково

Коментари