Как да инвестираме на финансовите пазари

Бизнес зона

от Екип Марица 54 прегледа 0

Как да инвестираме на финансовите пазари

Финансовите пазари отдавна вече не са запазено място за хората с бели якички и професионалните трейдъри и инвеститори. На тях вече има място за всички, които искат активно да управляват собствените си финанси. Все пак именно вие сте най-заинтересовани затова вашите лични спестявания да бъдат защитени от инфлация и да носят бъдеща доходност.

Ако сте спестили достатъчно средства, които да ви стигнат за най-малко шест месеца, вероятно е най-подходящото време да помислите за инвестиции в реални активи или деривати. Те ще позволят да използвате по-добре парите си, пише investor.bg. След като разберете най-сериозните причини да направите инвестиции, ще бъдете по-добре подготвени да определите инвестиционната си стратегия.

Както е известно акциите и част финансовите инструменти се търгуват на фондови борси, но тези борси не са достъпни за повечето непрофесионални инвеститори и затова ще трябва прибегнете до услугите на финансов посредник.

Една от възможностите да направите вашата инвестиция е чрез търговска банка, но тя ще ви отнеме повече време и ви струва доста скъпо поради различните банкови такси. Друга възможност за инвестиции на финансовите пазари е да вложите капитала си в хедж фонд. Тук обаче проблемът е, че вие на практика нямате никакъв контрол върху собствените си финанси и нямате представа точно как се влагат те поради ниската прозрачност на повечето от тези фондове.

Третата възможност за инвестиции на финансовите пазари е чрез финансов брокер. Тя ви осигурява директен достъп до пазарите, на които искате инвестирате и то при много по-ниски разходи в сравнение с банките. Междувременно вие имате пълен контрол върху вашия капитал и имате последното решение за това къде да бъдат инвестирани вашите лични средства. Освен това ще можете да наблюдавате 24/5 представянето на избраните от Вас активи на платформата, която предлага вашия финансовия брокер.

Трябва да отбележим, че сериозните брокери ви предоставят бърз и лесен достъп до стотици, а най-големите дори до хиляди финансови инструменти като акции, облигации, индекси ETF-и, валути, суровини и дори криптовалути.

Коментари