Изселници превърнаха Маджарово в демографско чудо

Регион

от Цанка Семерджиева 520 прегледа 0

Изненадващо с положителен механичен прираст се оказа най-малката община в областта - Маджарово. Според данните на НСИ само за м.г. тук са се заселили 401 души, а общината са напуснали едва 70. Така малката община се оказа с увеличено население на фона на трайната тенденция за обезлюдяване в региона.

Причината е в завърналите се изселници от Турция. Много от тях като се пенсионират, предпочитат да изкарат старините си тук. Някои възстановяват изоставените си къщи, други строят или купуват нови, коментира кметът на общината Милко Армутлиев. Друга причина за увеличаващото се население е дърводобивът. Заради работата тук се заселват все повече семейства. Напълни се и училището, в което има 180 деца, допълни кметът.

В момента е доста интензивен вторичният пазар на жилища. Има интерес, като растат цените им. Ако преди 20-ина години апартаментите на бившето минно предприятие можеха да се купят за 500-1000 лв., днес масовата им цена е 12-17 000 лв. За реновираните, каквито също се продават, собствениците искат 30-40 000 лв., допълва кметът.

Красивото градче в Източните Родопи, което днес е известно с лешоядите и др. редки видове, обезлюдя с края на минната промишленост. В цялата община към края на м.г. живеят 2026 души, а в градчето - едва 613.

Тенденцията за обезлюдяване обаче се обръща, тъй като хората са се увеличи през последните 8 г. Според данните от проведеното през 2011 г. преброяване тогава населението на общината е било 1665 души, а в града 561.

Естественият прираст в общината, както в останалите, е отрицателен, ту са се родили само 19 бебета, а починалите жители са 49.