Искат 2 млн. евро за рушащия се магазин „Марса”

Хасково

от Цанка Семерджиева 538 прегледа 0

За 2 млн. евро  се продава саморазрушаващият се магазин „Марса” в града. Емблематичната сграда за Хасково, която е бивш тютюнев склад, се продава от агенция, където е представена като паметник на културата с „напълно реставрирани оригинални барокови фасади и купол”.

Куполът е почти разрушен, фасадата пада на тротоара и затова постройката е оградена, тъй като е опасна за пешеходците.

Припомняме, че красивата сграда смени няколко собственици, след като през годините на раздържавяването попадна в „Теда Комерс”. Търговското дружество бе обявено в несъстоятелност през 2010 г. От близо 10-на години няма магазин в сградата. Последваха поне две продажби, като последният й собственик, софийско дружество, я купи преди малко повече от две години с идеята да я превърне в хотел. Никой от собствениците не намери за необходимо да пази паметника на културата като поне изпълни предписанията на общината да го обезопаси, и днес той отново е на тезгяха във все по- лошо състояние.

„Марса” има злополучна съдба и сигурно след време ще я загубим като част от градската архитектура, коментират хасковлии. Според тях едва ли ще се намери купувач, който да я съхрани. Вероятно чакат да падне, да стане много опасна и да я съборят принудително, за да построят поредната нова сграда. Законът може да я защитава, но до сега в страната  никой  не е бил принуден да възстанови разрушен паментик на културата, коментират минувачи./Марица 

Коментари