"Искам бебе“ подкрепя донори за повече деца

Регион

от Екип Марица 173 прегледа 0

"Искам бебе“ подкрепя донори за повече деца

Ако имате желание да помогнете на двойки с репродуктивни проблеми, като станете донор на яйцеклетки, може да се свържете с фондация „Искма бебе“. Тя работи по донорна програма, а неин координатор на нашия регион е Ема Христозова, която ще окаже съдействие.

"Донорската програма на фондация "Искам бебе" стартира още през 2010 г. г. Това е най-мащабната национална кампания в подкрепа на двойките, които се нуждаят от донорски генетичен материал, за да сбъднат мечтата си за дете.

Донор на яйцеклети може да бъде всяка жена до 34-годишна възраст (включително), родила поне едно здраво дете.

Процедурата представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка и трае 3-4 минути. На желаещата да дари яйцеклетки предварително се правят изследвания.

Желанието за донорство се заявява пред нотариус. Донорството на яйцеклетки е уредено в Наредба No 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция е законовият нормативен акт, който регламентира донорството.

То е анонимно и безвъзмездно. Възможно е донорите на овоцити да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи като пътни;. за настаняване и престой; за отсъствие от работа;. за причинен дискомфорт или болка и др.

Съществуват различни митове, свързани с даряването на яйцеклетки, които не отговарят на истината, казват от фондацията. Според един от тях донорите са подлагат на много агресивна хормонална стимулация . Същност дорите са здрави жени със запазен яйчников резерв и за стимулиране на техните яйчници са необходими много ниски дози хормонални препарати. Друга неистина е, че след процедурата се изчерпва яйчниковият резерв. Всяка жена се ражда средно с около 1 милион яйцеклетки като до пубертета остава резерв приблизително 500 хиляди. Друг мит е, че изваждането на яйцеклетки е операция. Става въпрос за пунктиране на яйцеклетки, което се извършва през влагалището. Самата манипулация трае приблизително 15 минути, тя е напълно безболезнена и се извършва под краткотрайна пълна упойка.

Още за програмата, която се опитва да помага да има повече деца може да научите на строницата на фондацията във Фейсбук.

Ето и наредбата, който урежда донорството като законна процедура.

За информация: Ема Христозова, тел. 0882 43 07 88, ema.hristozova@gmail.com.

Коментари