Илия Годев, експерт по европроекти: Кадрите решават всичко и в туризма

Няма как да привличаме хора в Родопите с вода от етернитови тръби и интернет, какъвто ти достави местният монополист

Коментари

от Петя ГАЙДАРОВА 150 прегледа 0

Илия Годев, експерт по европроекти: Кадрите решават всичко и в туризма

Илия Годев е сред участниците в дискусията "Целенасочени политики за развитие на Родопите", организирана от в. "Марица". Бил е програмен координатор на Асоциация на родопските общини. Работил е като консултант-координатор на проект "Градове на промяната" на Световната банка и фондация "Бъртелсманн", в който участват Пазарджик и Смолян. Бил е началник-отдел "Туризъм и инвестиции" и шеф на дирекция "Програми проекти и международно сътрудничество" в община Смолян.

 

За да остават хората в Родопите, е необходимо само едно - нормален и качествен живот. Това се постига с добри доходи. За бизнеса те означават технологии плюс квалифицирани кадри, които да произвеждат тази добавена стойност. Ясно е, че в Родопите се разчита основно на туризма, а там проблемът с качеството на кадрите е огромен. Не знам дали е добра практика да се прехвърлят кадри от летни в зимни курорти и обратно. Това е моделът, който работи в момента и позволява на туристически фирми да задържат своя персонал целогодишно.

Това, върху което искам да обърна внимание, са няколко дефицита, които се очертават в региона по отношение на предлагането в туризма. Ако до преди десетина години регионът страдаше от дефицит на атракции, обекти за посещение и събития, сега това не е така. Днес по-скоро липсва модел на управление и промотиране на всички вече създадени активи, къде с проекти, къде с частни инвестиции.

Нужно е всички да работим заедно. Можем да направим така, че събитията да бъдат по-равномерно разпределени, доколкото това е допустимо. И всяко събитие да рекламира останалите. Не виждам смисъл във вътрешната конкуренция при положение, че имаме цели региони и утвърдени дестинации, с които сме в конкуренция и се борим за посещения.

Подценена в Смолянска област е и важността на достъпа до атракции и обекти. Коя община осигурява обществен транспорт до туристически атракции и природни забележителности? Ние живеем с презумпцията, че туристът се движи със собствен транспорт. Това не е така за чужденците, защото те са свикнали да си планират достъпа до обекти с разписания за обществен транспорт.

По отношение на качеството на живот в Родопите все повече се отваря ножицата между центровете и периферията. Като например проблема с цената на питейната вода. Защо живеещи извън общинския център трябва да плащат същата цена като живеещите в Смолян, които имат три помпажни станции и пречиствателно съоръжение за отпадни води, а в селото водопреносната мрежа е с етернитови тръби.

Това е азбест, силно канцерогенен. Как ще привличаме хората да останат да живеят тук с тези тръби? Също така стои въпросът с интернета, на общо ниво България е с добра скорост на интернет. Покажете ми обаче регламента, който дава достъп на бизнеса и на гражданите да ползват оптичната връзка, не, това става само за доставчиците на интернет.

Така че високоскоростният интернет е проблем за региона. Ако едно семейство или група IT специалисти желаят да се заселят тук и да работят - не могат да го направят, защото крайният потребител няма избор - в едни населени места е единият доставчик, в други - друг, и не може да ги вкарате в конкуренция. Клиентът няма реален избор. /Марица.бг

Коментари