Холандска кобила вози бабата в Крепост СНИМКИ

Само десет деца са проплакли през 2018 г. в димитровградското село, шест от тях са момчета

Регион

от Михаил Михайлов 929 прегледа 0

Само 10 деца проплакаха в Крепост през 2018 г., за разлика от предишните две години, когато в димитровградското село се родиха 12 и 25 бебета.

По отколешна традиция тук отпразнуваха Бабинден и деня на акушерката и родилната помощ. За десета година 75- годишната Вълка Михайлова влезе в ролята на бабата акушерка, която някога е израждала децата в селото. Тя пропуснала само миналата година, защото била болна. Младата майка Маргарита Банева и тримесечната й щерка Вероника бяха другите главни действащи лица в ритуала.

Бабата беше откарана с красива изрисувана каручка от Асен Райков и холандската му черно-бяла кобила Ивон до Здравната служба в селото. Там на нея се качи д-р Донка Велчева, която от 1996 г. участва в ритуала Бабуване. Каляската с кортеж от отбрани баби, хванати на тракийско хоро се отправи към читалища „Селска пробуда – 1927”. Във фоайето му чакаше младата майка и невръстната й рожба Вероника Банкова, която се е родила на 16 септември 2018 г. Това е второто дете на Банко и Маргарита Баневи, които имат и осемгодишен син Пламен.

Оправната майка Маргарита веднага взе да подлива от менче вода за да си измият поред ръцете бабата, докторката и акушерката на селото. После им даде и кърпа и дарове, а бабата подари дрешка на бебето. Баба Вълка пръсна с водата във въздуха и пожела: „колкото капки в небето, толкова деца в селото”. Акушерката Пенка Ламбрева пък пожела както е здрава парата, така да се раждат повече здрави и мъжки деца. Пожеланието на Ламбрева се е изпълнило, защото м.г. в селото са проплакали шест момчета и четири момичета. Интересен е и фактът, че първото бебе за 2019 година, родено в димитровградската болница, е от Крепост. Малкият Кристиян е проплакал на 3 януари. Д-р Донка Велчева пожела това да е едно добро начало на годината.

В тържеството взеха участие и учениците от ОУ "Христо Ботев" в село Крепост. Талантливата певица Жулиета Янчева изпя народна песен, а съучениците и рецитираха стихове посветени на празника на акушерката.

Коментари