Ходжа пее от високоговорител в 4.20 часа

Общината да спре този тормоз, призовават жители на „Орфей“

Хасково

от Цанка Семерджиева 3189 прегледа 0

Ходжа пее от високоговорител в 4.20 часа

Жителите на кв. „Орфей“ бяха събудени още в 4.20 часа във вчерашния празничен и почивен ден от пронизителното пеене на ходжа. Молитвата на високоговорител кънти от ромския кв. „Република“ и продължи десетина минути. Тази сутрин пее в 4.20 часа, друг път по друго време. На това трябва да се сложи край. Не може да ни буди, стига с този тормоз от „Република“. Ако не са сватби на открито и силна музика, ходжа ще ни буди, сигнализират жителите квартала от блоковете около ОУ „Ш. Петьофи“, което е доста далече от „Република“.

От няколко години мюфтийството ползва под наем къща като мешит в „Република”. Там изпълняват трикратната молитва мюсюлманите от квартала. Часът на намаза се променя.

Никой няма право да вдига шум в жилищните квартали, обаче. Според чл. 8 от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на община Хасково се забранява „озвучаването с технически средства и вдигането на шум по улици, площади, паркове и спортни съоръжения, в жилищни и нежилищни сгради, включително храмове на религиозни общности, когато звукът се чува извън сградата, за времето на цялото денонощие е забранено. Озвучаването на горепосочените места може да бъде осъществено по повод празник или честване след писмено разрешение от кмета на общината”.

Шумните молитви се изпълняват с наближаване на Байрам. На предишен наш сигнал от мюфтийството реагириха, като заявиха, че ще вземат мерки молитвата да не се изпълнява високо, за да не се пречи на останалите. Хората се надяват да се вземат трайни мерки, за да не се нарушава не само спокойствието на жителите, но и да не се създава излишно етническо напрежение.