Хасковски лекари замесени в схема за ТЕЛК- решения

Ромка е посредникът, който урежда диагнози и предвижва молбите пред комисията

Регион

от Екип Марица 1008 прегледа 0

Хасковски лекари замесени в схема за ТЕЛК- решения

Здрави хора се сдобиват с ТЕЛК-решения след фалшиви диагнози, а в схемата са замесени ромка от Хасково и местни лекари, показа раследване на Нова със скрити камери.

Резултатът от експеримента е 35 процента инвалидност за здрав човек. Тези проценти не предполагат инвалидна пенсия, но схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, твърдят лекари, пациенти и други запознати със схемите, пожелали анонимност пред телевизията.

Посредникът, кака Величка от Хасково – урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. Следват първоначални етапни епикризи с фалшиви диагнози, печат и подпис на лекари от кръга на посредника. Това са невролог т Пловдив, д-р Иванчев и специалистът по уши, нос, гърло от Хасково, д-р Ченголов. После е направлението за още изследвания от личен лекар влизащ в кръга на посредника д-р Манафъкова. Следва организирано от посредника приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите от специалиста по УНГ д-р Латев. Подават се събраните медицински документи за ТЕЛК –комисия, като посредникът запознава предварително здравия пациент с хора от нея, обяснят схемата от телевизията.

Така се стига до явяване пред ТЕЛК – комисията и издаване на решение за процента на инвалидност.

Фалшивите диагнози и изписванията на лекарства от пусто – в празно са видимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди адвокат Георги Коев – който в същото време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното поведение на лекари от самите комисии, определящи процентите инвалидност, оставя най-малко следи по веригата. „Каквито и документи да поискате от един престъпно настроен човек, той ще се снабди срещу пари с тях, ще ги представи на комисията и тя няма да може да провери дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те. защото вършат една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на работоспособност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да ходят на стотиците опашки и гишета да се снабдяват с необходимите документи. Това нямаше да бъде възможно да се случва така ако ги преглеждаха в един единен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не извършват експертно оценъчна дейност на здарвословното състояние на лицето, на което се отпуска помощ”, обяснява адвокат Георги Коев пред Нова .

Формалната чиновническа функция на ТЕЛК-комисиите е сред причините, както за злоупотреби и корупция, така и за несправедливост към истински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това твърдят и от Българския лекарски съюз, като се разграничават от недобросъвестните си колеги.