Грипът удари по празниците, чакат пик до дни

Хасково

от Цанка Семерджиева 741 прегледа 0

Грипът удари по празниците, чакат пик до дни

Грипът удари по празниците, а заболеваемостта те първа ще расте, тъй като днес децата се връщат на училище, съобщиха лекари. Много работа имаха по коледните и новогодишните празници в в педиатричния кабинет на хасковската болница.

Повечето деца са с вирус, който приминава доста тежко с висока температура, силна хрема и кашлица. Опашки се очакват и днес пред кабинените на джипатата, тъй като болните се увеличават.

Температура от над 38 градуса, която трудно се сваля, обща отпадналост, продължителна кашлица, са сред симптомите, които не трябва да пренебрегват родителите. В никакъв случай не прилагайте самолечение, а посетете лекар, тъй като този грип повтаря, а има и много усложнения, коментираха лекари.

Преди дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, съобщи, че пикът на грипа се очаква в средата на месеца. Според него предстои да продължи повишаването на заболяваемостта. Точна информация за броя на болните обаче ще има след като изтече една пълна работна седмица след поредицата празнични дни, когато хората избягват да посещават лекар, обясни пред БНТ експертът. Вероятно към края на месеца някои от областите ще достигнат епидемиологични нива, допълни д-р Кунчев.
Грипът се проявява с остро начало, висока температура, много силно проявена отпадналост, почти пълна загуба на енергия. Много често след няколко дни без специфично лечение, тези симптоми отшумяват, каза Кунчев.


Коментари