Гледат по новия НПК делото срещу Тодор Караиванов

Съдът насрочи разпоредително заседание по процеса срещу бившия шеф на Митница - Свиленград

Хасково

от Делян Аврамов 5249 прегледа 0

Гледат по новия НПК делото срещу Тодор Караиванов


Делото срещу бившия шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов ще се гледа по новия НПК. Хасковският окръжен съд не даде ход и насрочи днес разпоредително заседание за 15 декември. Тогава ще се решават въпроси от сорта да се връща ли обвинителният акт на Софийска градска прокуратура (СГП), признава ли се подсъдимият за виновен, или не, да бъдат ли разпитвани свидетели и т.н. След взимането на решение по тези теми от Темида страните могат да обжалват и протестират пред Апелативния съд в Пловдив. Така делото ще започне по същество догодина.
Караиванов бе арестуван зрелищно на митницата в Свиленград при акция на ДАНС през януари 2015 г. Разработката и досъдебното производство впоследствие бе под наблюдението на Специализираното звено "Антикорупция" към СГП. Обвинителният акт бе връщан на няколко пъти на държавното обвинение.
Според разследващите той взел подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършени са 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление, както и за набавяне на противозаконна облага от 10 000 евро, използвайки служебното си положение.
Държавното обвинение твърди, че шефът на Митница - Свиленград искал и получавал подкупите от представители на спедиторска и транспортна фирми, за да не разпореди, а в други случаи и затова, че не е разпоредил извършването на щателни митнически проверки на преминаващи през пунктовете Капитан Андреево и Капитан Петко Войвода товарни превозни средства. Сред изнудваните е и общинският съветник от Хасково Хакиф Хабил, който бе подал сигнал в ДАНС.
"Двадесет години съм работил в системата и съм градил име, за да стигна до тази длъжност. Борил съм се срещу организираната престъпност. Пресякъл съм канали за стотици хиляди левове, с които държавата щеше да е ощетена. Сега в ареста съм в една килия с престъпници, с които съм се борил! Дискредитирането е по-тежко от смъртта! Чувствам се убит”, заяви неколкократно пред Темида преди година бившият вече митнически шеф.
Докато се точеше разследването, Тодор Караиванов бе назначен и на работа в Митница-Бургас, към чието подчинение премина ГКПП Капитан Андреево. В последствие бе отстранен от работа с решение на съда, а Караиванов не обжалва./Марица

Коментари