Георги Ангелов и Михаил Синелников са лауреатите на "Пеньо Пенев" СНИМКИ

култура

от Михаил Михайлов 1044 прегледа 0

Носител на 25-ата национална литературна награда "Пеньо Пенев" е Георги Ангелов, а на международната - руският поет Михаил Синелников. Юбилейна статуетка, диплом и сумата от 2000 лв. им бяха връчени от кмета Иво Димов и от председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева.
Церемония по тържествено връчване на наградите беляза кулминацията на Дните на поезията в Димитровград вечерта на 8 май.
„За мен е висока чест да бъда носител на националната литературна награда на името на големия български поет Пеньо Пенев. Тя освен признание е и огромна отговорност, защото времето, в което живеем, е тежко и разделно. То изисква позиция, която да бъде отстоявана и в живота, и в литературата, с цената на много и невидими за широката публика трудности”, заяви Георги Ангелов, който е родом от Първомай. Той е завършил е история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на няколко поетичните книги, сред които са „Езикът на здрача” (1997), „Монолог на Кортес” (1998), „Ненамерени хроники” (2000), „Зимна трева” (2002), „Ариергард” (2003, номинирана за наградата „Пловдив”), „Жерав над снега” (2007), „Опорна точка” (2007).
Носител е на национални награди за поезия. Член на Съюза на българските писатели. Негови стихове са публикувани в националния печат, в антологии и сборници, превеждани са на руски, английски, турски и сръбски.

„Има поети, които са вечни, а творчеството им непреходно. Такива, които идните поколения следват. Такъв е Пеньо Пенев”, заяви Михаил Синелников. От трибуната руснакът прочете стих на поета с ватенката, които той е превел на руски език специално за тазгодишното издание на поетичните дни.
Синелников е руски поет, критик и преводач. Той е от Ленинград, от семейство на военен журналист и учителка. Работил в „Литературная газета”, в сп. „ДН”.
Автор на поетичните книги: „Облаци и птици” (1976), „Киргизка рапсодия” (1979), „Аргонавтика” (1980), „Студеният ключ” (1986), „Разноцветна кула” (1987), „Киргизки лов” (1988), „Сънят на копринената пеперуда” (1990), „Отломка” (1997), „Непознат глас” (1999), „Коприна” (2002) и др.

„С избора на новите лауреати Георги Ангелов и Михаил Синелников литературната награда „Пеньо Пенев” вдигна своето равнище и става все по-трудно", изтъкна поетът и преводач Никола Инджов, който бе член на комисията по избора.
С това бе загасен огънят на поезията, а почитателите на мереното слово се насладиха на концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени".

Коментари