Фейсбук мисли вместо вас? Вие не можете ли?

Мрежата е пълна с коментатори, които не са читатели, всеки се излага лично от стената си

Коментари

от Цанка Семерджиева 61 прегледа 0

„Навън вали хубав, пухкав сняг...ако не вярвате вижте във Фейсбук“. Това е актуален виц, който обаче не е смешен, защото все повече хора се информират от социалните мрежи, включително какво ги очаква. В мрежата има всичко- новини, жълти и фалшиви новини, реклами, дори рецепти как да живеем и съживим връзката си, която именно фейсбук може би убива. Защото ако вместо да разговаряме с половинката или детето си в стаята, сме вечно залепени за компа или терефона, за да видим колко са харесванията под някоя снимка или коментар, просто не сме с тях.

Случвало ли ви се е познат, с когото дори не се поздравявате, да ви прати покана за приятелство? Да, нали? Така е защото във фейсбук „общуването“ е друго, безконтактно, а и за много хора то е свързано с ровичкане в личното пространство на другите. Фейсбук е идеалното място за това воайорство.

Замисляли сте се какво сте били в предишния си живот? Сигурно не, но фейса мисли и ви казва, че сте били фараон, котка или извънземно. Откъде- накъде ще сте обикновен човек, както сега. А какъв тип жена сте? Тъп, та кърти, ама фейса друго ще ви каже. Ако му позволите ще ви информира и кой е тайно влюбен във вас, каква е най- подходящата професия за вас, на коя звезда досущ приличате и друти нелепици.

Тези дни, на прага на новата година, дори ни прави равносметка за отмиващата, ако му позволим, разбира се. А му позволят твърде много хора и научават, че са по- силни от всякога, че са помъдрели, научили са най- важния урок в живота си. Ама не са, защото прави впечатление, че точко тези хора рядко четат друго освен заглавия. Мислят си, че са информирани и дори коментират, а често не разбират конфузната и тъпа ситуация, в която попадат с неуместни коментари. Чукча е коментатор, но не и читател.

Във фейсбук всеки се излага лично от стената и профила си. За да не ставате за смях, четете и новините,които се споделят в нета, не само заглавията. И избягвайте тези, които започват със Само в... , Ексклузивно... Тя си мислеше, а..., защото няма нищо под тях. Да помислите върху текста вместо фейсбук, също е препоръчително за вашия мозък, самочувствие е присъствие.

И не, не се оправдавайте, че кликате на фейсбук игричките, за да убиете малко време или да се забавлявате. Времето може да подарите на близките и книга. А ако забавата ви е във Фейска, да знаете, че ви е спукана работата, защото се превръщате в социопат. Хората са социални същества и трябва да контактуват по между си. Речта ни отличава от животните, а повечето четириноги, например могат да бъдат научени да кликат и реагират на нещо си. Дерзайте...

Коментари