Екскметът Иванов хвалил културната стойност на затвора

Хасково

от Георги Василев 511 прегледа 0

Екскметът Иванов хвалил културната стойност на затвора

Преди да подпише заповедта за разрушаването на стария затвор в град Хасково, бившият кмет на общината Георги Иванов разказвал пред представители на медиите, че сградата е паметник на културата с голяма стойност и няма друго решение за нея, освен да се реставрира. Това изтъкнаха обвинителите от Апелативна прокуратура-Пловдив на вчерашното заседание по делото, което премина на следващата инстанция по жалба на подсъдимия.

На 16 ноември м.г. Иванов бе осъден на 2 години условно и глоба от 3000 лева, както и лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол или стопанисване на публично имущество за срок от три години. Той бе признат за виновен в това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община Хасково, противозаконно е издал Заповед № 514 от 14.05.2015 година, с която е наредил да бъде премахната сградата на Хасковския затвор, построена през 1892 година. Постройката е обявена за паметник на културата.

Според прокуратурата, той е бил наясно със статута на затвора, но въпреки това е подписал заповедта. Историческото и културно значение на сградата дори било изтъкнато в туристически сайт, който бил стопанисван от Общинското предприятие „Туристически информационен център“ в града. Обвинителите изтъкнаха още, че не е стартирана процедура за отпадането на статута на затвора, а след като подписал документа, Иванов не е направил проверка дали са налице всички предпоставки за събарянето.

Това твърдение беше контрирано от защитата на Иванов, която подчерта, че извършването на проверка не е част от обвинението, а само за разписването на документите, които били подготвени от общински служители. Според тезата на адвокатите, кметът вярвал „на сляпо“ и само разписал документацията. Освен това имало и протокол, че сградата се саморазрушава.

„36 години строя, никога нищо не съм разрушавал“, бяха последните думи на Иванов пред магистратите. Той поиска да бъде признат за невиновен или делото да бъде върнато за преразглеждане в Окръжен съд – Хасково.

Решението на Апелативния съд ще бъде подготвено в законовия срок.

Екскметът Иванов хвалил културната стойност на затвора

Коментари