Едно от 100 деца е с аутизъм

"Да за Димитровград" предлага общината да отбележи световния ден за информираност за състоянието

Регион

от Екип Марица 795 прегледа 0

Едно от 100 деца е с аутизъм

Община Димитровград да се включи в инициативата „Освети в синьо“, като сградата на Общинска администрация да бъде осветена със сини светлини, за да привлече общественото внимание към състоянието. Това предлага в докладна до ОбС председателят на коалиция „Да за Димитровград“ Стефан Димитров, според когото е необходимо да се насочи вниманието към деца и младежи с аутистични разстройства.
.
На 2 април се отбеляза Световния ден за информираност за аутизма. Инициативата е на ООН и цели да алармира света за превръщането му в глобален проблем. Въпреки че тя датира от 2008 година, в Димитровград този ден не е отбелязван официално никога, коментира той. С оглед нарастващия брой на хората с аутистично разстройство и нуждата на обществото от осведоменост по темата, Стефан Димитров смята, че Световния ден за информираност за аутизма трябва да се отбележи и тук.

Днес клиничните изследвания показват, че едно на всеки 100 деца по света се ражда или развива аутистично растройство, но честотата варира много в различните общества, както и по отношение на вида на отклонението. В България броят на хората с аутизъм е неизвестен. От решаващо значение за тях са ранната диагностика, адекватната терапия, рехабилитацията, специализираната помощ, доброто образование и заетостта, за да се избегне задълбочаване на аутизма и последващата социална изолация, обясни Стефан Димитров.

Смятам, че е наложително Община Димитровград да даде своя принос за повишаване осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство, като организираме безплатни обучения и семинари за родителите им, допълни Димитров. По неговите думи инициативата трябва да стане част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2016 г.-2020 г., като бъдат включени образователни и здравни услуги и дейности, с цел разпостраняване на информация за облекчения, помощи и терапии за деца, юноши и младежи с аутизъм.

Коментари