Деси Добрева: Правила съм фурор с българските песни навсякъде по света

Варненката празнува рождения си ден на пловдивска сцена

Интервю

от Руслан Йорданов 87 прегледа 0

Деси Добрева е родена във Варна. Завършва Музикалния колеж Бъркли в Бостън, Масачузетс. Придобива популярност като вокалистка в „Шоуто на Слави“ и е била част от турнетата на „Ку-ку бенд“, където е пяла пред 40-хилядна публика. След това започва самостоятелна кариера, известно време е водеща на телевизионния блок „Полет на нощта“. Определена е за Поп певица за 2008 г. от Фен ТВ. Деси печели редица престижни родни и международни награди, сред които два приза от The Billboard World Song Contest (САЩ, 2005), The Great American Song Contest (САЩ, 2006), 11th Asia New Singer Competition (Китай, 2010), Гран при на фестивала Еврофест 2014 в Скопие, Македония. Изпълнител на годината на БГ радио през 2010 г. Изнасяла е концерти в Royal Albert Hall и Astoria Hall в Лондон, както и на най-емблематичната джаз сцена в света - Blue Note в Ню Йорк, САЩ.

Деси Добрева ще пее на 28 март от 19 часа в зала „Сила“ в Пловдив.

- Г-жо Добрева, как ще омагьосате публиката под тепетата на 28 март?

- Концертът "Лудо младо" възражда българското, като в него са включени не само фолклорни обработки, но и модерни български песни. Моята идея е по-старите поколения да си спомнят за красивите български песни, а по-младите да се запознаят с тях. Тъй като живеем в едно доста по-динамично време, съм си позволила да направя и доста по-съвременни обработки. Ще чуем някои от най-обичаните и популярни песни, ще пеем заедно и ще танцуваме. Няма нужда да изреждам всички, ала сред тях са „Катерино моме“, „Лудо младо“, „Йовано, Йованке“ и т.н. Ще ги пеем с цяло гърло и от сърце.

Също така ще има и непознати песни, недотам често срещани. Концертът в Пловдив ще си позволя малко да го видоизменя от оригиналния му вид, чиято премиера беше в зала 1 на НДК. Искам да включа няколко нови елемента в програмата, за да се съобразя с пловдивската публика, тъй като тя е по-различна. Всяка една публика е различна и миналото лято направих специален концерт за варненската публика. Работя с едни прекрасни танцьори, на които съм възложила нови хореографии, нови елементи.

Работя с едни и същи музиканти, но много експериментирам и съм си позволила и тук малко да поекспериментирам. Има няколко по-млади музиканти, които внасят свежа нотка в звученето. Ще бъде различно, защото смятам да посрещна рождения си ден на сцената не само с колегите, но и с цялата публика. Затова призовавам зрителите да си носят удобни обувки, добро настроение и много фотоапарати, тъй като шоуто ще бъде незабравимо.

Получавам недвусмислени заплахи от моите колеги, че ще ми направят тежки номера на сцената, и аз тръпна в очакване да ги видя. Освен комичния момент съм изпълнена с голямо нетърпение и вълнение, защото всеки път, когато пея тези песни, влагам цялото си сърце и душа. Изцяло преживявам всичко, което се случва на сцената. Това има пречистващ ефект. Надявам се да заразя цялата аудитория с моята енергия и емоция и заедно да я преживеем. Не като изпълнител и публика, а като едно цяло.

- С какво намирате пловдивската публика за по-различна?

- Всяка публика си има нейните специфични изисквания и аз малко или много се съобразявам с тях. Имах огромния шанс да бъда на същата сцена в зала „Сила“ през ноември, когато заедно с голямата звезда Ищар пяхме „Облаче ле бяло“ и усетих пулса на пловдивската публика. Ще се настроя за това и моето сърце ще тактува заедно с тяхното.

- Пловдив е в разгара на важната за града Европейска столица на културата...

- Точно затова избрах концертът да бъде в града под тепетата и тук да посрещна рождения си ден. Имам много спомени, свързани с Пловдив. Още навремето се славеше като един европейски град с широки разбирания. В него живеят няколко различни етнически общности без никакви проблеми. Пловдив е градът на малките занаятчета. Така съм го запомнила и аз в моето детство и искам да го запазя по същия начин в спомените си. Искам с този концерт да възродя града в собствените си спомени. Пловдивчани имат особен афинитет към българския фолклор - към тракийските, родопските и македонските песни. Затова концертът ще бъде по-сърцат, по-фолклорен, съобразен с вкуса на пловдивчани.

- Разкажете някой спомен за Пловдив.


- Помня едни безкрайно горещи лета по известните тепета. Помня Стария град - изключително красив и разнообразен. Имаше период, в който си купувах тоалети, аксесоари и платове само от Пловдив просто защото там бяха най-хубавите. От много отдавна съм свързана по една или друга линия с града и той има специално място в сърцето ми. Убедена съм, че ще бъде страхотно преживяване. Буквално очаквам да избухнем, както казват тийнейджърите.

- Не е често срещано млада певица да е толкова запленена от народните песни. Кога се запалихте?

Аз съм възпитана в уважение към нашия фолклор от семейството си и от медиите навремето, когато те излъчваха голямо количество народна народна музика. От малка знам много народни песни. Освен това учихме фолклор в училището, а аз съм завършила Варненското музикално училище. Там научих още повече народни песни. Майка ми и баща ми пеят прекрасно и са ми пели толкова много...

- Всъщност се наблюдава възраждане на почитта към традициите и песните, особено сред подрастващите. На Вашите концерти също идва доста млада публика. Как си го обяснявате?

- Всеки има нужда да вярва в нещо. Младите имат нужда от идентичност, от някакво съзнание. От нещо сигурно, в което да вярват, за да могат да се борят с трудностите в живота. Мисля, че това е обединяващият фактор, и то е чудесно. Вместо да са агресивни и да правят глупости, нека да пеят, да свирят, да играят хора, да слушат музика. Да бъдат активни социално с нещо хубаво, а не с нещо разрушително. Затова си мисля, че има възраждане.

- Вие сте пели и на много сцени в чужбина. Как чужденците възприемат нашия фолклор?

- Имала съм късмета действително да пея на изключително много и различни места. Повече от половината свят съм обиколила и навсякъде съм включвала български песни в репертоара си. Винаги българската музика е била посрещана с много голям интерес, на места дори с голям заряд, правили сме фурор.

Без да разбират какво пеем (аз обикновено обяснявам на английски за какво става въпрос, разказвам за нашата история и култура). Хората просто се потапят в музиката и остават очаровани. Знаете ли, виждала съм лицата им - замлъкват и целите са в слух. Това е изключително усещане - най-хубавото.

- Труден ли е животът на музиканта, който, независимо от обстоятелствата, трябва да излезе на сцената...

- Това се отнася не само до музикантите, но и до много други професии, на които хората са отдадени. Много съм щастлива, че правя това, което действително искам. И го правя с огромно желание и отдаденост. Имам колеги, които са избрали пътя на т. нар. халтура, т.е. дават го с малко по-лежерно по отношение към музиката.

Не мога да поема по този път, защото се чувствам отговорна и искам да дам всичко от себе си. Може утре да умра, но ще пея до последно. Може да нямам никакви сили, но ще пея. Никога не съм пяла на плейбек. Надявам се да не ми се случи и в бъдеще. Пяла съм болна, с 40 градуса температура, с бъбречна криза, какви ли не неща са ми се случвали, но съм била винаги на сцената. Ролята на артиста е такава, че той трябва да остави настрана своите усещания и да предостави усещанията на публиката.

- Какво ще си пожелаете на рождения ден?

- Пожелавам си винаги здраве, защото е най-важното. Ако имаме здраве, можем да постигнем всичко. Всичко останало е въпрос на личен избор.

Коментари