Деца питат защо е занемарена крепостта „Хисаря“

Липсва дори информационна табела, не е ясно къде да откритите край Хасково атрефакти

Хасково

от Екип Марица 131 прегледа 0

С пълна сила продължава началното обучение по спортно ориентиране по програмата на спортното министрество "Спорт за децата в свободното време".

Децата направиха разходка с карта и компас до малко известната средновековна крепост "Хисаря" в западния край наХасково, като преминаха и през чешмата "7-те чучура", валявицата и кладенеца на Стойчо Марчев. Пътеката минава и през запустелия басейн, в който допреди 30-40 години се учеха да плуват много деца от града ни.

Зададоха ми много въпроси, на които и аз самият нямах отговори, но те пък имаха предложения, коментира Тодор Стратиев от "Компас". Децата откриха, че крепостта се вижда от Камбанарията и е посещавана от гостите на града, които идват да видят статуята на "Богородица". Няма да е трудно да се почисти пътеката до нея и не се изискват много средства, за да се изградят две дървени кули и да се постави едно информационно табло за нея и откритите артефакти при разкопките и къде се намират те казва той.

По-трудно, но не и невъзможно, е да се възстанови старият басеин, защото ще са необходими повече средства. Децата поставиха въпроса защо е силно замърсена реката, която пресякохме и преминава по цялото протежение на южната част на Хасково. Малчуганите останаха много доволни от кладенеца, построен от патрона на ПГМЕТ- видният индустриалец и дарител Стойчо Марчев и от чистотата около него, каза още Стратиев.