Дайте нормални заплати, кадрите ще дойдат

Над 300 са свободните работни места, няма кандидати заради ниските възнаграждения

Хасково

от Цанка Семерджиева 565 прегледа 0

 Дайте нормални заплати, кадрите ще дойдат

Над 300 са свободните работни места, обявени в хасковското бюро по труда и тази седмица. Над 2/3 от тях са трайно незаети, тъй като няма кандидати. Ситуацията е такава и в димитровградското.

Най-търсени и в региона, както в цялата страна, са работниците в хранително-вкусовата промишленост, машинните оператори, строителите, шивачите, работниците по дървообработване, монтажниците в строителството, готвачите. По данни Агенцията по заетостта родните работодателите заявяват нужда от близо 327 000 души в следващите 12 месеца(виж прикачения текст), които едва ли ще намерят.

В хасковското бюро по труда за 24 т.м. е насрочена поредната борса, с надеждата да се помогне на новите предприятия между Димитровград и Хасково, да намерят необходимите работници, предимно машинни оператори, но и общи работници, оказва се. На тези борси идват все по- малко кандидати.

Сред основните причини за липсата на кадри е ниското заплащане, което прогони хората в чужбина или в по- големите градове като София, Пловдив и Бургас. „Работодателите да предложат нормални заплати и кадрите сами ще ги намерят“ , коментират читатели под вчерашния текст за недостига на работна ръка в страната. „Никой вече не иска да работи за жълти стотинки“. „Как се издържа семейство със 700 лв.“, пишат други.

Заплатите в Хасковско продължават да са сред най- ниските в страната, а редовните разходи съвсем не са. Средното възнаграждение тук е 882 лв., по данни на НСИ. 3 лв. струва кубик вода, средната сметка за ток е 70-80 лв., храните и услугите определено не са по- евтини от други части на страната.

В същото време в новите производства заплатите стигат до към 1 000 лв. с бонусите. Ако единият родител работи там, а другият е на минимална заплата, каквито са масовите случаи, как с 1560 лв. се издържа 4-членно семейство, при положение че според КНСБ на такова домакинство са му необходими 2442 лв. За много домакинства тази сума е фантастична. Затова младите предпочитат да работят в чужбина, често работа, което е под образователния им ценз. Просто защото възнагражденията са несъизмерими в повечето случаи. Така учители стават детегледачи и дори чистачи, а хора с техническо образование се хващат в авто и други заводи, където заплатите са над 2 000 евро. В същото време тукашните производства не могат да заработят с пълния си капацитет задари липсата на кадри.

Коментари